Додому НОВИНИ Влада і громада З 1 січня 2022 року встановлення і використання касових апаратів – обов’язкове

З 1 січня 2022 року встановлення і використання касових апаратів – обов’язкове

101
ПОДІЛИТИСЬ

У приміщенні Виконавчого комітету Бердичівської міської ради минулої п’ятниці відбувся семінар для місцевих підприємців, який провели фахівці Головного управління Державної податкової служби у Житомирській області. На семінарі обговорили законодавчі зміни щодо встановлення і застосування реєстраторів розрахункових операцій – касових апаратів.

Ці зміни вступають у дію з 1 січня 2022 року, а до сьогодні ФОПи, який і стосуються ці зміни, касовими апаратами не користувались.

Як зазначили під час семінару, невиконання норми закону щодо встановлення і застосування реєстраторів тягне за собою штрафні санкції. Хоча податківці і нагадали, що нині на перевірки ФОПів-спрощенців накладено мораторій, але це триватиме не вічно.

Одним із шляхів, які пропонують податківці, є встановлення програмного РРО від Державної податкової служби. Це має такі переваги, як доступність і безоплатність, одноразове внесення для довгострокового зберігання на фіскальному сервері ДПС, автоматичне формування Z-звітів та Х-звітів, зручний доступ до електронних фіскальних чеків, прозорість усіх розрахункових операцій.

Чи вплине запровадження використання ФОПами касових апаратів на ціни, якість послуг та головне – прозорість бізнесу щодо податкових зборів, покаже час. Але вже сьогодні держава впевнена, що головною перевагою обов’язково застосування РРО є детінізація економіки. Це не лише додаткові гроші для держави, які можна використати на освіту, медицину чи інфраструктуру, але й справедливість для білих підприємців.
ФОПи, які сплачують всі податки, мають менш привабливі товари та послуги через те, що значна частка їхніх доходів йде на сплату податків. Натомість сірий бізнес через ухиляння від податків ставить більш привабливі ціни або ж вищу маржу і таким чином заробляє більше.

Тож обов’язкове використання РРО в ідеалі збільшить надходження до бюджету та створить справедливі умови для бізнесу.