Додому НОВИНИ Медицина «Кажуть, що нас немає. Але ми є, і будемо!»

«Кажуть, що нас немає. Але ми є, і будемо!»

180
ПОДІЛИТИСЬ

Останнім часом з’явились непоодинокі чутки, що у зв’язку з війною і оголошеним воєнним станом Благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області» не діє.

Тому ми звернулись за роз’ясненням до лікаря-експерта Благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області», Заслуженого лікаря України Лілії Адамівни Матієць:

– Це неправда, це – фейк. Лікарняна каса працює і не призупинила свою діяльність ні на день. Безумовно війна внесла свої корективи в нашу роботу, проте у цей складний час ми розширили перелік послуг, суми відшкодувань якими може скористатись член ЛК. Так, збільшений перелік ліків (на 42 позиції) в амбулаторному лікуванні, відшкодування на КТ- та МРТ-дослідження зросло відповідно до 350 та 400 грн. за одну зону обстеження. Враховуючи той факт, що все більше пацієнтів користуються послугами приватних клінік впроваджено відшкодування за оперативне лікування в стаціонарних умовах до 6000 грн.

По рішенню Правління Благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» з початку війни вимушено переміщені особи скористались медичною допомогою на суму понад 250 тис. грн., військові госпіталі та ряд військових частин отримали ліків на суму 260 тис. грн.

Хочу відзначити, що станом на 1 липня цього року Благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області» об’єднує майже 200 тис. членів, що становить 16,6 % від населення Житомирщини. А щодо конкретно бердичівлян, то з Лікарняною касою свої сподівання на відновлення та збереження здоров’я, якісне медичне обслуговування тепер пов’язує кожен п’ятий житель, а це 15,5 тис. членів, що становить 21 % від загальної кількості населення міста.

Медична допомога бердичівлянам на протязі 2022 року надавалась у 1370 випадках на загальну суму 452 тис. грн.

– Ліліє Адамівно, що ви можете сказати про майбутнє страхової медицини, яка діє в багатьох розвинених країнах?

– Ми прагнемо бути в цивілізованій європейській спільноті. І тому повинні переходити на її стандарти, у тому числі медичні. Але для цього потрібна перемога у війні, мир і час. А Благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області», яка вже більше двох десятиліть допомагає мешканцям області, і стала попередником страхової медицини, я переконана, буде затребувана і надалі.

– Дякую.

Володимир КРАВЧЕНКО