Додому НОВИНИ Бізнес «Кожна гривня, яку заробляють наші аграрії, стануть внеском у посилення України»

«Кожна гривня, яку заробляють наші аграрії, стануть внеском у посилення України»

116
ПОДІЛИТИСЬ

Триває війна… Горять посіви і комбайни… Криза, що сталася на продовольчому ринку світу через війну в Україні, начебто поступово стала вирішуватись. Завдяки посередництву Туреччини по «зеленому морському коридору» вже пішов перший корабель з українським зерном на експорт.

Що далі? Що чекає на аграрний сектор України? Розмовляємо з головою районної організації Аграрної партії України Марією Волковою:

– Про важливість відновлення українського аграрного сектору вказав у своєму зверненні Президент України Володимир Зеленський. «Експорт цього року потрібен для того, щоб у наших фермерів та агрокомпаній був достатній ресурс для посівної наступного року. Кожна гривня, яку заробляють наші аграрії, стануть внеском у посилення нашої держави». Разом з тим хочу пояснити, що нині йде на експорт зерно торішнього врожаю. Адже сільгоспвиробники завжди намагалися збувати збіжжя взимку, коли закупівельні ціни значно вищі. А от щодо врожаю 2022 року, то тут дилема – аграріїв поставили на розтяжку: з однієї сторони нинішні ціни на зерно вдвічі, а по деяких культурах й втричі нижчі за торішні. Тому сільгоспвиробники при високих затратах на пальне та засоби захисту будуть у збитках. З іншої сторони – для збереження зерна щоб реалізувати його пізніше, нині не вистачає складських приміщень, не говорячи вже про те, що особливо в зоні бойових дій вони горять разом із врожаєм. Так що ситуація вкрай непроста, і уряд працює над цими проблемами.

Разом із тим хотілося б на майбутнє, щоб задекларовані владою пільги, кредити та інші преференції для аграріїв оприлюднювались у відкритих джерелах: хто саме і скільки їх отримав. Хочемо у цьому списку побачити побільше малих та середніх фермерських господарств.

– Дякую.

Володимир КРАВЧЕНКО