Додому НОВИНИ Влада і громада Конституція – це не «Закон Кольта» чи «Суд Лінча»

Конституція – це не «Закон Кольта» чи «Суд Лінча»

140
ПОДІЛИТИСЬ

28 червня 1996 року Верховна Рада прийняла Конституцію України, яка стала основним законом життя держави. Разом з тим надто часто за час незалежності України йдуть спроби внести до неї зміни, в той час, коли в інших державах, і зокрема в США, вже понад 200 років Конституція не змінюється, а лише приймаються окремі поправки.

Цікавить думка з цього приводу нашого земляка, керівника житомирської юридичної компанії «Кодекс», бійця ДУК «Соколи Полісся» Олександра Дмитрука.

– Так, Конституція в кожній державі є основним законом життя її мешканців. Головне, щоб Основний Закон не лише обіцяв, а й діяв. Щоб виконувалось все те, що в ньому задекларовано. А ми, громадяни, в свою чергу, повинні поважати і дотримуватись своїх законів та простих звичайних правил людського життя і поведінки. Інакше буде діяти закон сили, як це було свого часу в США, коли на зорі їх незалежності мігранти освоювали величезні території, серед яких були різного роду шукачі пригод зі всього світу. Тоді за допомогою так званих «закону Кольта» і «суду Лінча», тобто, револьвером і шибеницею тут наводили порядок. З того часу американець став законослухняним громадянином.

Основний закон повинен бути справедливим до всіх громадян України: до багатого і бідного, вчителя, медика, олігарха, до здорового і інваліда, молодих і престарілих. Бути, як нині модно говорити, рівним до всіх. Звичайно, не завжди положення Конституції з різного роду причин виконуються. Але вона дає право кожному з нас оскаржити неправильні дії в судах, в тому числі і міжнародних. Згадаймо, наприклад, прецеденти, коли по земельних спорах та й в інших справах Європейський суд підтримував українських скаржників.

А щодо історії створення Конституції України, то це розпочалось ще Ярославом Мудрим, а потім продовжилось українськими гетьманами. Зокрема, найвідомішим стало запровадження прав і вольностей козацтва Пилипом Орликом.

Я щиро вітаю мешканців Бердичівщини з черговою річницею Конституції України. Але для того, щоб її положення стали реальністю, необхідна спільна праця всього народу, всіх нас.

– Дякую.

Володимир КРАВЧЕНКО