Додому ІНФОРМАЦІЯ Консультація юриста системи БПД: про особливості перетину кордону дітьми, які не досягли...

Консультація юриста системи БПД: про особливості перетину кордону дітьми, які не досягли 16-річного віку

26
ПОДІЛИТИСЬ

Відповідно до законодавства України фізична особа, яка досягла 16 років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України (ч. 3 ст. 313 Цивільного кодексу України). Однак діти, котрі не досягли 16 років мають право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними, крім випадків, передбачених законом.

Порядок виїзду фізичних осіб за межі України регулюється Правилами перетинання державного кордону громадянами України, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року № 57.

Діти, які не досягли 16-річного віку, перетинають кордон в супроводі:

  • одного з батьків – на підставі свідоцтва про народження дитини (без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків);
  • інших родичів (це можуть бути баба, дід, повнолітні брат чи сестра, мачуха або вітчим) – на підставі свідоцтва про народження дитини та документа, який підтверджує наявність родинних зв’язків (без нотаріально посвідченої згоди);
  • інших осіб, які не є родичами дитини, – на підставі письмової заяви одного з батьків, завіреної органом опіки та піклування, та за наявності свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України) або документа, що містять відомості про особу, на підставі яких Державна прикордонна служба України дозволить перетин державного кордону.

Зауважимо також, що рішення щодо надання дозволу на виїзд за межі України особі чоловічої статі, що супроводжує дитину, яка не досягла 16-річного віку, приймається з урахуванням того, чи звільнена ця особа від військової служби та мобілізації. В такому випадку під час перетину кордону в такої особи мають бути всі підтверджуючі документи із собою.

Окрім того, після прибуття дитини до держави остаточного перебування, особи, що супроводжують дітей, зобов’язані протягом семи робочих днів звернутися до закордонної дипломатичної установи України в державі перебування для постановки їх на тимчасовий консульський облік.

Чи потрібен дозвіл другого з батьків?

У разі запровадження на території України надзвичайного або воєнного стану виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону.

Зауважимо, що Правила перетину кордону можуть змінюватися, тому, у разі сумнівів та для отримання актуальної інформації, можна звернутися на гарячу лінію Прикордонної служби України.

Гаряча лінія Державної прикордонної служби України:
– 1598 для дзвінків з території України (лінія безкоштовна);
– +38(044)527-63-63 для дзвінків із-за кордону (згідно з тарифами відповідного оператора зв’язку).

Якщо виникли додаткові питання, отримати безкоштовну юридичну консультацію можна звернувшись до Бердичівського МЦ БВПД за адресою: м. Бердичів, вул. Чорновола, 9.

Телефон: 0-800-213-103 або (068) 291-90-18.