Додому ІНФОРМАЦІЯ Легалізація заробітної плати – важлива тема сьогодення

Легалізація заробітної плати – важлива тема сьогодення

860
ПОДІЛИТИСЬ

На державному рівні створюються умови, сприятливі для легалізації заробітних плат. Так, із 1 січня 2016 року скасовано залежність розміру єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від класу професійного ризику виробництва страхувальника, утримання єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з найманих працівників та встановлено єдиний розмір ставки єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в розмірі 22%.

Зміни в законодавстві є позитивним кроком для забезпечення конституційних прав і соціальних гарантій працюючих громадян, зокрема щодо збільшення розміру заробітних плат.

Нагадуємо що з 1 травня поточного року мінімальна заробітна плата становить 1450 грн.

Громадяни, які погоджуються отримувати зарплату в “конверті”, не лише сприяють розвитку “тіньових схем”, а й позбавляють себе соціальної захищеності – гідної пенсії в майбутньому, лікарняних, декретних виплат, отримання банківських кредитів тощо.

Такий працівник повністю беззахисний перед роботодавцем. Домовленість про розмір заробітної плати жодним чином не зафіксовано, і роботодавець її виплачує доти, доки на те його воля. Звернувшись по захист своїх прав, наприклад, до суду, профспілкових організацій, контролюючих органів, працівник не матиме практично жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати.

Як керівники підприємств, так і наймані працівники повинні усвідомити, що час дешевої робочої сили відходить у минуле. Роботодавці мають дотримуватися законодавства про оплату праці та дбати про добробут та захищеність у майбутньому своїх працівників.

Бердичівська ОДПІ