Додому НОВИНИ Влада і громада Лісовим пожежам – рішуче “НІ!”

Лісовим пожежам – рішуче “НІ!”

650
ПОДІЛИТИСЬ

Зараз через високі температури повітря та необережність людей є небезпека загорянь лісу. Такі пожежі за кілька хвилин можуть знищити цілі лісові масиви, що зростали десятки років, а збитки сягатимуть мільйони гривень.

Тому, Бердичівське лісництво ДП “Романівський лісгосп АПК” проводить комплексну підготовку на пожежонебезпечний період: затверджено мобілізаційно-оперативний план з ліквідації лісових пожеж, плани щодо запобігання виникненню загорянь, проведено навчання, організовано цілодобове чергування.

З цією метою створено нові мінералізовані смуги та проведено оновлення старих, встановлено об’єкти наглядної агітації на протипожежну тематику (стенди та таблиці), повністю укомплектовані пункти пожежного інвентарю, налагоджено співпрацю з міською пожежною службою.

Разом з тим, для запобігання елементарної людської недбалості працівники лісового господарства ще раз нагадують:

  • У лісі забороняється розведення багать(крім тих, що пов’язані з технологічними вимогами лісогосподарських заходів у спеціально передбачених для цього місцях).
  • Заїзд на територію лісового фонду(крім транзитних шляхів) транспортних засобів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети.
  • Відвідування населенням хвойних насаджень при 5-му класі пожежної безпеки(надзвичайна небезпека!) за умовами погоди.
  • Палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки, витрушувати з люльки гарячий попіл, крім місць, що обладнані для цієї мети.
  • Викидати скляні пляшки або банки, які можуть спрацювати як лінза при сонячній погоді та викликати самозаймання.

Крім того, порушникам слід пам’ятати, що їх необережність і недбалість може дорого коштувати. Зокрема, згідно Ст. 77-1 КУпАП вiд 07.12.1984 № 8073-X – випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ще одна небезпека для лісових масивів – це те, що останнім часом все частіше в лісах господарює сокира, несанкціоновано вирубуються дерева, заготовлюються на зиму дрова, вздовж лісових масивів висипається сміття, а після гулянок територія не прибирається.

Ми дуже просимо не робити цього, адже кожен з тих, хто відпочиває з родиною у лісі, напевно не хотів би, щоб наступного разу відпочивати на смітнику.

Хочемо також попередити любителів самовільного вирубування лісу, що згідно з чинним законодавством це карається великими адміністративними штрафами та настає кримінальна відповідальність.

Закликаємо всіх берегти зелені насадження та запобігати їх пожежам та вирубуванню.
З діда-прадіда ліс завжди був нашим оберегом, нашими легенями і красою. Давайте берегти його!

Адміністрація ДП “Романівський лісгосп АПК”, Бердичівське лісництво.