Додому НОВИНИ Влада і громада Ліс в небезпеці! Проблема, яку не можна замовчувати.

Ліс в небезпеці! Проблема, яку не можна замовчувати.

1213
ПОДІЛИТИСЬ
IMG_7000_1
Головний лісничий ДП “Дзержинський лісгосп АПК” Леонід Петрович Волинець.

Вже тривалий час захист лісу – це нагальна проблема лісової галузі, що тривожить світову спільноту. Зокрема, з цього питання відбулись міжнародні конференції у Швеції, Франції, Італії, Норвегії, Польщі, Білорусі.

Шкідливі комахи та збудники хвороб найбільшої шкоди завдають на насіннєвих плантаціях та плантаціях швидкорослих порід, різдвяних ялинок тощо.

Тривожить дана проблема і наших лісівників. Зокрема, адміністрація ДП “Дзержинський лісгосп АПК” (головний лісничий Л.П. Волинець), в яке входить Бердичівський, Чуднівський, Романівський, Любарський і Баранівський райони, разом з представниками громадськості села Рея та науковими співробітниками Поліського філіалу Українського науково-дослідного інституту лісового господарства і агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького (УкрНДІЛГА), завітали на обхід №1 в лісовий масив села Гвоздава, де працює лісником Володимир Іванович Терещук.

IMG_6995_1
Обхід №1 Рея-Гвоздава. Лісник Володимир Іванович Терещук.

Побаченим були вражені: на соснових ділянках дерева були, мов після пожежі, сухі, понівечені, поламані. Це наслідок пошкоджень шкідником мікозом судинним. Ця та інші хвороби в основному пошкоджують хвойні дерева.

Тому, як стверджують науковці, основним порятунком є санітарно-вибіркове вирізання пошкоджених дерев, які ще в деякій мірі можуть використовуватись у деревопереробній промисловості.

В зв’язку з цим адміністрація Дзержинського лісгоспу АПК звертається до громадськості з розумінням поставитись до таких заходів захисту лісу та направила до вищого керівництва України звернення з проханням надати дозвіл на вирізку пошкоджених ділянок лісу шкідником мікоза судинного.


За даними Поліського філіалу Українського науково-дослідного інституту лісового господарства і агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького (м. Житомир):

Упродовж останніх років у лісових біогеоценозах Полісся та Лісостепу України, спостерігається активізація лісопатологічних процесів, які у даний час носять хронічний характер та призводять до всихання соснових та ялинових деревостанів. У багатьох випадках значне всихання деревостанів відбувається швидкими темпами, наприклад, протягом одного вегетаційного періоду, причому у пристигаючих насадженнях природного походження, у сприятливих для зростання сосни звичайної та ялини європейської лісорослинних умовах.

IMG_6998_1
Представники-науковці Поліського філіалу Українського науково-дослідного інституту лісового господарства і агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького (м. Житомир).

Узагальнення розглянутої науково-інформаційної бази даних надають цілком обґрунтовані підстави для висновків, що сучасна лісопатологічна ситуація в хвойних насадженнях значно загострилась. Процеси ослаблення, розладнання і всихання деревостанів під дією складного комплексу уражуючих факторів набувають поширення і прискорення. В означеному комплексі з’явились нові або посилились раніш відомі шкодочинні складові. Також відзначаються інші механізми розвитку патологій. Зокрема, недооцінюється вплив на стан лісів тривалих кліматичних аномалій та ініційованого ними масового поширення шкідників і хвороб. Список небезпечних патогенів, крім хронічно присутніх і діючих – кореневої губки, опенька осіннього тощо, поповнився офіостомовими грибами (мікозами хвойних), які в даний час проявились у вигляді стрімких всихань хвойних деревостанів і продовжують розповсюджуватись стовбуровими шкідниками в здорові насадження.

IMG_7005_1
Знайдений жук судинного мікоза.

Заселення шкідливими комахами та поширення мікозів хвойних по стовбуру можна виділити декілька стадій. Дану термінологію будемо використовувати для зручності в користуванні. На першій стадії відбувається заселення шкідливими комахами, які на собі несуть спори та міцелій офіостомових грибів. При живленні – прокладанні ходів жуками відбувається зараження деревини сосни звичайної грибами. У більшості випадків шкідливі комахи заселяють верхню частину крони, з поступовим опусканням по стовбуру сосни (короїд вершинний, короїд-двійник, лубоїд малий сосновий, мікрограф звичайний). Також зустрічаються випадки, коли заселення шкідливими комахами відбувається з центральної або нижньої частини стовбура (короїд шестизубий, лубоїди великий сосновий, златка синя соснова). Інколи заселення шкідливими комахами поєднується та відбувається як і з вершини, так і з нижньої або центральної частини стовбура. На цій стадії важко діагностувати наявність шкідливих комах чи захворювання. Це є здорові дерева, без ознак захворювань, можливе часткове порідіння хвої.

На наступній стадії шкідливі комахи поширюються на значну частину стовбура, відбувається розвиток наступного покоління. На цій стадії офіостомові гриби починають самостійно розвиватись у деревині і поступово поширюватись по ній в усіх напрямках заповнюючи трахеїди міцелієм. При цьому на поперечному чи радіальному перерізах деревина забарвлена у синій чи сірий колір. Заповненні міцелієм трахеїди перестають транспортувати необхідні речовини від коріння до асиміляційного апарату і у зворотному напрямку. Вже за зовнішніми ознаками можна діагностувати, що захворювання прогресує. На хворих деревах частково опадає кора, яка стає світло-зеленого, жовтого та бурого кольорів, з верхньої частини стовбура опадає тонка кора. На цій стадії відбувається розселення шкідливих комах на інші дерева.

IMG_7014_1
Вражені хворобою дерева.

На завершальній стадії, сильно ослаблене дерево, заселяється вторинними та технічними шкідливими комахами. До них можна віднести вусача чорного соснового, рагія ребристого, златку синю соснову та деревинника смугастого. На даній стадії офіостомові гриби повністю пронизують стовбур деревини до комеля. На хворих деревах хвоя стає бурою, частково або повністю опадає, в нижній частині стовбура кора легко відстає від деревини, деревина пронизана численними ходами технічних шкідників.

Обстеження соснових деревостанів, показує, що на більшості досліджених пробних площ, закладених в осередках всихання сосни звичайної, фітосанітарний стан насаджень є подібним. Найбільшу шкоду щодо всихання соснових насаджень спричиняють мікози хвойних, що викликаються офіостомовими грибами. Серед традиційних захворювань сосни, також, наявні коренева губка та опеньок осінній.

Процес всихання від мікозів хвойних проявляється типово. Спершу він носить дифузний характер (всихають окремі дерева), пізніше – груповий (всихають окремі групи дерев більш-менш віддалені на площі виділу). На кінцевій стадії розвитку хвороби всихання охоплює значну частину деревостану.

Особливістю прояву хвороби є те, що уражуються навіть пристигаючі насадження сосни звичайної природного походження. Інколи всихання спостерігається в сприятливих для зростання сосни звичайної лісорослинних умовах, зокрема, свіжих та вологих суборах, без значного антропогенного навантаження. У меншій мірі всихання проявлялось у середньовікових насадженнях та молодняках.

Деревина уражена судинними мікозами не втрачає свої механічні властивості, проте внаслідок синяви втрачає свої споживчі властивості та зменшується можливість її подальшого господарського використання.

При виявлені перших ознак судинних мікозів потрібно проводити санітарні рубки, це дозволить зменшити поширення захворювання в насадженнях підприємства, при чому вихід ділової деревини буде набагато більший, так, як нижня, ділова частина стовбура, як правило не уражена та не втратила технічну якість. Також, після проведення санітарної рубки обов’язкове очищення ділянки від порубочних решток, шляхом переробки або спалювання (за умов коли це дозволяється нормативними документами) у найкоротші терміни та обов’язкове вивезення деревини із лісосіки на переробку.