Додому НОВИНИ Влада і громада Майя Семенюк: “Мій пріоритет – люди, вирішення їх проблем”

Майя Семенюк: “Мій пріоритет – люди, вирішення їх проблем”

514
ПОДІЛИТИСЬ

Кожен житель нашої громади повинен почувати себе захищеним і знати , що влада піклується про їх добробут. Усі послуги та проблеми  повинні надаватися та вирішуватися на місці. Переконана, що не люди мають йти до влади, а влада до людей.

Я прийняла рішення балотуватися на посаду голови Швайківської сільської ради. Переконана, що бути на посаді і працювати на посаді це дві великі різниці, а працювати на посаді потрібно так , щоб не було соромно дивитися в очі своїм землякам друзям та дітям. І я готова брати на себе відповідальність, бо за ці роки роботи навчилася своїм розумом аналізувати та планувати роботу, маю досвід, знання, бажання і силу працювати на розвиток нашої громади.

За час моєї роботи Райківським сільським головою разом із депутатським корпусом вдалося вирішити значну частину проблемних питань громади.

У першу чергу з метою забезпечення конституційних прав і свобод громадян було розглянуто близько 4000 особистих звернень жителів села, колективних звернень, депутатських запитів та запитів на отримання публічної інформації. Найчастіше порушувались питання соціального захисту, аграрної політики і земельних відносин, комунального господарства та благоустрою, екології та природних ресурсів, захисту прав дітей, та інші. Всі звернення були розглянуті відповідно до чинного законодавства та в межах компетенції, надано необхідну допомогу.

Постійно приділялася увага закладам освіти, культури, медицини, які функціонують на території села.

Освіта

Так, Райківська школа за останні роки значно змінилася, стала більш комфортною та сучасною. Для забезпечення функціонування закладу освіти було проведено ремонті роботи, замінено вікна та двері, придбано сучасну техніку.

Райківським сільським бюджетом було виділено 50 тис. грн. на заміну дверей в класах, придбання нових шкільних дошок та електросушок для рук. Та залучено 350 тис. грн. з державного бюджету на заміну шиферної покрівлі на металеву. Депутатським корпусом новоствореної громади спрямовано 200 тис. грн. на заміну покрівлі шкільної їдальні.

Постійно приділяється увага забезпеченню дітей безкоштовним харчуванням для учнів 1-4 класів та пільгових категорій.

Організовано підвіз дітей до дошкільних закладів села Скраглівка, Мирославка та Швайківка. З сільського бюджету Райківської сільської ради надавалася субвенція районному бюджету на придбання паливно-мастильних матеріалів для шкільних автобусів, що здійснювали перевезення дітей.

Культура

Будучи сільським головою завжди піклувалася про заклади культури рідного села. У 2017 році було відремонтовано сільський клуб на що з сільського бюджету виділено 274 тис. грн. та залучено 200 тис. грн. з районного бюджету.

Сьогодні село Райки має гарний відремонтований клуб в якому часто збираються жителі села, відбуваються концерти,  проходять різні заходи. Придбано крісла в зал , дзеркала в вестибюль, та куліси для сцену – 105 тис. грн. сільський бюджету, 60 тис. грн. районний бюджет. Також за кошти сільського бюджету ми придбали плитку для облаштування прибудинкової території біля клубу на суму – 44 тис. грн. Для учасників художньої самодіяльності було закуплено за кошти сільського бюджету нові сценічні блузи на суму 4 тис. грн. Завдяки підтримці жителів села було закуплено ще два комплекти спідниць та комплект костюмів.

Докладала чимало зусиль, щоб перетворити просту сільську бібліотеку у більш комфортну та сучасну. З сільського бюджету виділялися кошти на оновлення бібліотечного фонду та підписку періодичних видань. Сьогодні бібліотека має доступ до мережі інтернету та сучасну комп’ютерну техніку. В приміщенні зроблено ремонт та частково оновлено меблі.

Медицина

Для потреб фельдшерсько-акушерського пункту села Райки за кошти сільського бюджету був придбаний ноутбук та принтер, підведений інтернет. Системно виділялися кошти на придбання медикаментів для надання першої медичної допомоги.

Уже Швайківською сільською радою в 2020 році був проведений ремонт покрівлі приміщення ФАПу (шиферна покрівля була замінена на покрівлю з металопрофілю).

Благоустрій

Райківською сільською радою створено комунальне підприємство «Райківське», яке надає послуги по водопостачанню, водовідведенню, збору та вивезенню побутових відходів та обслуговуванню прибудинкових територій багатоквартирних забудов. Вважаю це гарним досвідом, який потрібно поширювати на усю громаду. Адже це підприємство, яке у свій час частково фінансувалося Райківським сільським бюджетом постійно проводить збір та складування сміття та побутових відходів. Також проводить обкошування кладовища, узбіч доріг, та прилеглих до будинків територій. Займається вирізкою чагарників на узбіччях доріг. Для стабільного функціонування комунального підприємства було закуплено необхідне обладнання. Завдяки створенню даного підприємства вулиці села стали більш чистішими, зменшилась кількість стихійних сміттєзвалищ.

На сьогоднішній день майже все село Райки освітлене. В 2017 році Райківською сільською радою були розроблені та затверджені проекти капітального ремонту вуличного освітлення по вулицях Центральна, Кут, Широка; по вулиці Погриби; по вулицях Трипільська, Миру, Молодіжна та Поперечна. Для розробки даних проектів було витрачено – 58 тис. грн. У 2018 році мені вдалося залучити кошти державного бюджету в сумі 320 тис. грн. і розпочати роботи по проєкту «Капітальний ремонт вуличного освітлення вулиць Центральна, Кут та Широка».

Вже Швайківською сільською радою завершено втілення проектів, а саме у 2020 році за кошти сільського бюджету проведено ремонт вуличного освітлення по вулиці Погриби в сумі 320 тис. грн.

Завершуються роботи по ремонту вуличного освітлення по вулицях Трипільська, Миру, Молодіжна та Поперечна для виконання даних робіт залучені кошти державного бюджету в сумі 422 тис. грн.

Був розроблений та затверджений Робочий проєкт вуличного водогону в селі Райки. Для розробки проектно-кошторисної документації направлено кошти сільського бюджету в сумі 45 тис. грн. Сподіваюсь, що даний проєкт буде втілено у життя найближчим часом.

Дороги

Дороги були і залишаються основною проблемою в селах громади, так як потребують значного залучення коштів.

У 2016 році будучи на посаді сільського голови в селі відбувся ремонт дороги по вулиці Погриби (за кладовищем). Було здійснено підсипання та грейдерування даної ділянки дороги. З сільського бюджету для виконання робіт та закупівлю матеріалів було витрачено 80 тис. грн.

У 2018 році проведений попередній  поточний ямковий ремонт вулиці Центральна на суму 198 тис. грн.

Швайківською сільською радою у 2019 році був проведений поточний ямковий ремонт доріг комунальної власності по вулиці Кут та Широка.

Житлово-комунальне господарство

Як сільський голова, переймалася проблемами багатоквартирних будинків, які знаходилися на балансі Райківської сільської ради.

За кошти сільського бюджету був проведений ремонт покрівлі багатоквартирних будинків по вулиці Центральна будинок №9, будинок №11, будинок №19 та будинок №21 на загальну суму – 280 тис. Проведено ремонт водонапірної башти в 2017 році на суму 14 тис. грн.

Соціальний захист населення

На протязі 2016-2018 років виконавчим комітетом Райківської сільської ради розглядалися звернення громадян, щодо надання матеріальних допомог на поховання, на придбання ліків та на лікування, а також проводилась закупівля продуктових наборів для надання матеріальної допомоги інвалідам, які проживають на території населеного пункту, надавалася одноразова матеріальна допомога учасникам Великої Вітчизняної війни та учасникам АТО.

У роботі сільського голови не буває дрібниць. Важливо все у тому числі, вміння господарювати. Ця посада дуже відповідальна, і кого, як не сільського голову, хвилює доля територіальної громади в цілому. насамперед, треба жити інтересами громади, сприймати їх не лише розумом, а й душею. До людей необхідно прислуховуватися, не можна відриватися від громади. Бо наше покликання допомагати людям.