Додому НОВИНИ Влада і громада Місто та район виходять із карантину. Але поетапно

Місто та район виходять із карантину. Але поетапно

704
ПОДІЛИТИСЬ

Карантинні заходи, запроваджені в Україні через коронавірусну хворобу COVID-19, за ініціативи МОЗ України продовжили до 22 червня. Але при цьому діятиме адаптивний карантин, тобто обмежувальні заходи поступово пом’якшуватимуть у залежності від епідемічної ситуації.

Дія першого етапу на Бердичівщині вже розпочалась – з 22 травня запрацювали державні установи, заклади культури, магазини (з відповідними обмеженнями). На вулицях міста значно побільшало людей, які отримали змогу вирішити власні проблеми, що накопичились впродовж тривалого карантину.

Які кроки з послаблення карантину планують здійснити надалі? З 1 червня мають відновити роботу міського автотранспорту. Але при умові дотримання суб’єктами господарювання та власниками усіх рекомендацій головного державного санітарного лікаря щодо організації протиепідемічних заходів при перевезенні пасажирів. Що мається на увазі? Це ціла низка заходів: перевірка водіїв перед виходом на маршрут, перебування їх у респіраторах або медичних масках під час роботи, заборона перевезення пасажирів, які не використовують респіратор або захисну маску. До того ж максимальна кількість пасажирів не повинна перевищувати кількості місць для сидіння, а в транспортних засобах має бути забезпечене інформування пасажирів про заходи профілактики коронавірусної хвороби СОVID-19, а також періодичне вологе прибирання салонів деззасобами. Є низка вимог і до приміщень автостанцій.

Також з 1 червня розпочинається поетапне відновлення освітнього процесу у закладах дошкільної освіти міста. Минулого тижня спеціальна виїзна комісія здійснила огляд готовності закладів дошкільної освіти міста. За підсумками огляду проведено нараду з керівниками закладів дошкільної освіти, на якій обговорили підготовку приміщень та територій до повернення дітей та педагогів, виробили інструкції дій для завідувачів, вихователів та їхніх помічників, медичної сестри, технічних працівників. Вирішили, що з 1 червня до дитсадків прийдуть поки що лише діти тих батьків, які вже працюють. Інші малюки долучаться до однолітків з 22 червня.

Для учнів загальноосвітніх закладів ситуація дещо інша: хоча освітній процес також відновлять з 1 червня, головним завданням місцевої влади є підготовка закладів освіти до зовнішнього незалежного оцінювання, що за новим Календарем має стартувати 25 червня (ЗНО з математики) та завершено 17 липня (ЗНО з хімії). Адже наше місто має 6 пунктів тестування, які діють на базі шкіл № 1, 4, 10, 12, 15 та 17.
Так само орієнтовно 1 червня планують відновити роботу у Бердичівській міській лікарні. Таке рішення прийняли на засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. До кінця цього тижня у відділеннях лікарні проведуть дезінфекцію, відновлення роботи окремих лікувальних відділень буде впроваджуватись поступово. Як наголосила директорка КНП «Бердичівська міська лікарня» Лариса Бабікова, термінова допомога хворим буде забезпечена, а всі планові госпіталізації та планові оперативні втручання відбуватимуться лише після надходження негативного результату перевірки ПЛР хворого. Особливу увагу приділятимуть тим пацієнтам, у кого діагностували пневмонію. У залежності від ступеня важкості хворі мають бути обстежені лабораторно на амбулаторному етапі і лише тоді направлятися на стаціонарне лікування.

Анатолій ГОРОБЧУК.