Додому НОВИНИ Бізнес НБУ запропонував позичальникам комфортні умови кредитування в МФО

НБУ запропонував позичальникам комфортні умови кредитування в МФО

145
ПОДІЛИТИСЬ

Новий порядок нагляду від НБУ за наданням небанківських фінансових послуг учасниками ринку покликаний захистити права споживачів фінпослуг і вимоги закону про рекламу. Для цього регулятор уже затвердив нове положення.

Нацбанк переконаний, що прозорий механізм реалізації контролю за МФО дозволить позичальникам отримувати правдиву інформацію про послуги: кредитні продукти, комісії та штрафи при невиконанні зобов’язань. Позичальники зможуть приймати більш точні рішення, оцінювати ризики звернення в кредитну організацію, захиститися від шахрайства та зловживань з боку недобросовісних учасників ринку.

Як зазначає сервіс по підбору кредитів в Україні Crezu, проблема присутності на фінансовому ринку недобросовісних конкурентів залишається актуальною донині. Шахраї маскуються під офіційні сайти мікрофінансових організацій, реєструючи максимально схожу назву домену. Запускають рекламу і багато позичальників помилково потрапляють на сайт-підробку, не помічаючи нюансів в адресному рядку.

Як уточнює Crezu, нові заходи регулятора сприяють відповідальній діловій поведінці кредиторів, підвищенню довіри позичальників до фінансової галузі. При належній реалізації закону кількість позичальників, які звертаються за позиками в МФО, стане більше.

Нагляд за організаціями здійснюватиме Нацбанк. Порядок нагляду включає такі заходи, як аналіз звернень позичальників в безвиїзної формі в складі інспекційної перевірки. Фахівці НБУ перевірять договори про надання фінансових послуг, відповідність умов вимогам законодавства. У разі, якщо умови кредиторів суперечать чинному законодавству, застосовуються різні заходи впливу: від адміністративних стягнень у вигляді штрафів аж до відкликання ліцензії за відсутності звітів від МФО або ігноруванні доган регулятора.

Умови, що надаються МФО, не повинні порушувати права споживача ні в рекламі, ні на сайтах кредитних організацій, – уточнює Нацбанк.

Нагадаємо, що аналогічні вимоги у 2021 році з метою дотримання законодавства щодо захисту прав споживачів встановлені для реклами банків. Тепер всі учасники ринку отримали рівні можливості в рекламній галузі. Положення НБУ має сприяти більш здорової конкуренції, поліпшення якості кредитних продуктів і послуг небанківських фінансових організацій.