Додому НОВИНИ Влада і громада Небезпечний бур’ян! Амброзія полинолиста

Небезпечний бур’ян! Амброзія полинолиста

1255
ПОДІЛИТИСЬ

Амброзія полинолиста (Ambrosia artemisifolia L.)однорічна яра рослина, зовнішнім виглядом схожа на коноплю, а розмірами і формою листків нагадує полин гіркий (звідки й назва полинолиста), це один із найнебезпечніших в Україні карантинних бур’янів-алергенів.

Амброзія полинолиста засмічує всі польові культури, особливо просапні та зернові, а також городи, сади, виноградники, луки, пасовища, полезахисні лісосмуги. Часто зустрічається на узбіччях залізниць, шосейних і ґрунтових доріг, по берегах річок і ставків, на пустищах і інших необроблюваних землях, на вулицях, присадибних ділянках, населених пунктів, скрізь, де порушений природний рослинний покрив. Посіви озимих культур вона засмічує менше.

Через свою виняткову шкідливість, негативний вплив на здоров’я людей, амброзія посідає одне з перших місць. Стебло у бур’яна прямостояче, розгалужене, опушене короткими волосками. Висота стебла й розміри надземних органів сильно варіюють. При густому травостої, на сухих схилах і бідних ґрунтах рослини ледь досягають 10-15 см; на родючих ґрунтах, за достатнього зволоження, і рідкого травостою, окремі рослини досягають 2-2,5 м висоти. Сходи з’являються наприкінці березня – в травні, цвіте з середини липня до жовтня, плодоносить у вересні-листопаді.

Амброзію полинолисту з повним правом можна назвати екологічно небезпечним бур’яном. Адже пилок амброзії викликає у людей захворювання – амброзійний поліноз або “сінну пропасницю”. У період цвітіння амброзії від цього захворювання страждає величезна кількість населення. У людей втрачається працездатність, опухають слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та очей, з’являється нежить і сльозотеча, чхання, підвищення температури, розвивається астма.

Заходи боротьби.

Боротьба з амброзією повинна бути спрямована на виснаження запасів її насіння в ґрунті і запобігання повторного засмічення, а також цей бур’ян потрібно виявляти і знищувати, виривати із землі з корінням.

У випадку виявлення небезпечних шкідників і бур’янів звертайтеся в Державну установу “Житомирську обласну фітосанітарну лабораторію”, що знаходиться за адресою: м. Житомир, пров. I Винокурний, 48а. E-mail: zhytomyr_karantyn_lab@ukr.net

Провідний фахівець
ДУ “Житомирська обласна фітосанітарна лабораторія”
Панасюк А.С.