Додому НОВИНИ Влада і громада Незабаром у Бердичеві розпочнуть будівництво ще двох житлових будинків

Незабаром у Бердичеві розпочнуть будівництво ще двох житлових будинків

986
ПОДІЛИТИСЬ

Сьогодні Бердичів далеко від “будівельного буму”, однак кілька багатоповерхівок все ж споруджується.  Як відзначив заступник Бердичівського міського голови Михайло Гайченя, нині триває будівництво житлового будинку поруч міської ради, дитячого садочка у мікрорайоні Червона Гора. Зведення 60-ти квартирного будинку, котрим опікується Міністерство оборони здійснюється повільними кроками. У червні заплановано здача житла в експлуатацію по вул. Житомирська, 45. У відділі архітектури та містобудування готуються містобудівні обґрунтування і обмеження на будівництво ще двох будинків. Бердичівляни, знайомлячись з рекламними проспектами, бачать, хто є забудовником, а в мерії запевнили, що під усі об’єкти будівництва видано містобудівні умови. Забудовники володіють усією необхідною дозвільною документацією і узгодили з місцевою владою розмір свого вкладу в “загальну скарбничку” Бердичева у вигляді перерахування на потреби городян коштів по інвестугоді або будівництва за свій рахунок.

У більшості випадків забудовником виступає іногородня будівельна компанія. Контроль місцевої влади за самим будівництвом обмежений законодавством. Недавній приклад з одним ЖБК, який зводить багатоповерхівку на розі вулиць Шевченка та Героїв України, показав, що без “підключення” громадськості та журналістів добитися діалогу з забудовником не так легко. На щастя, у даному випадку новоселам вдалося дійти згоди із забудовником і все це завдяки тому, що люди об’єдналися в товариство співвласників будинку і проінспектували готовність до здачі в експлуатацію будинку.

Зазвичай, власники новенької житлової площі скаржаться, що ціна новобудов неспівмірна їхньої якості, а член виконавчого комітету Сергій Адам’як констатує, що мешканці й справді змушені за власний кошт виправляти дефекти і доводити квартири до пуття. Але не варто забувати, що новобудови від старого житла вигідно відрізняються енергоефективністю, адже за рахунок використання новітніх будівельних матеріалів і інженерних рішень вдається в рази зменшити втрати тепла через стіни, стелю та вікна. Власники квартир сучасних житлових комплексів відчувають переваги новобудов, адже в них реалізовані принципово нові схеми опалення. Відтак, сумлінність забудовника напряму впливає на розмір платіжок, а щоб не виникало непорозумінь, мер міста Бердичева Василь Мазур рекомендує усім майбутнім мешканцям сучасних житлових комплексів створювати ОСББ і здійснювати контроль за забудовником ще на етапі будівництва.

Тамара Дроботюк.