Додому НОВИНИ Культура Нові культурні традиції Бердичева набирають обертів

Нові культурні традиції Бердичева набирають обертів

648
ПОДІЛИТИСЬ

Фестиваль імені Фрідріха Горенштейна “Зоряне містечко” – подія, яка стає традиційною у Бердичеві.

Цьогоріч ще на початку року його дебют пройшов у міському Палаці культури. Перегляд короткометражних фільмів, які були заявлені на фестиваль, зі слів організаторів, мав на меті пробудити відчуття прекрасного.

Алла Міщук, організатор фестивалю, зазначила тоді: “Ідея в тому, щоб він був щорічним, кожен рік проходив у березні, дата буде корегуватися трошки. Я вирішила його назвати іменем Фрідріха Горенштейна. Це письменник, сценарист, який дуже тісно пов’язаний з містом Бердичевом. Він народився і помер у березні, тому я вирішила проводити фестиваль саме у березні. У нього є п’єса “Бердичів”, яку уже ставлять в Росії. У радянські часи він писав у стіл, його не публікували, але за його сценаріями були зняті фільми”.

І от після завершення першого фестивалю організатори уже почали готуватися до наступного. Якщо Ви – талановиті і знаєте, як потрібно знімати кіно, маєте свої творчі доробки у цьому напрямку, Ви маєте можливість продемонструвати їх для широкого загалу. На цьому наголошує бердичівлянка Алла Міщук, молода режисерка, котра прославила наше місто своїми роботами далеко за його межами.

Учасниками фестивалю можуть бути, як і минулоріч, представники різних куточків України. У 2015-му для участі були заявлені роботи з Росії та Білорусі, але їхні автори не приїхали. Загалом, казали тоді учасники, фестиваль для них став можливістю представити творчість на широкий загал. Адже глядач повинен насолоджуватись. І тільки потім шукати сенс.

Алла Міщук, організатор фестивалю, пригадала: “Фільмів на перший фестиваль прийшло більше сотні. Хотіли відібрати сорок, відібрали 49. Було дуже тяжко відібрати, дуже хороші роботи. Всіх запросили, до Бердичева приїхало трохи більше 20 авторів зі своїми фільмами. У нас 4 категорії було: ігрове, документальне, експериментальне кіно та музичне відео. Вимоги були, щоб фільми були короткометражними, до 15 хвилин. Ми ділили на категорії. Теми не було спеціальної, різні фільми приходили. Дуже багато фільмів робиться в Україні. Їх тільки можна побачити на фестивалі, ні на яких каналах і в кінотеатрах теж”.

Як для початку дебют фестивалю усі оцінили доволі непогано, адже практично за два місяці було зроблено чимало роботи: створено команду журі з 8 чоловік. Це були люди, пов’язані якимось чином з мистецтвом або зі словом. Декілька журналістів, художників, оператор-фотограф, хореограф-актриса, фахівці з відділу кінотелеоператорства Житомирського училища. З Бердичева – двоє журналістів. Приходили роботи на фестиваль через файлообмінники в Інтернеті.

У середньому для створення короткометражного фільму, розповідає пані Алла, потрібно місяців дев’ять. Втім, усе залежить від конкретного випадку. Головне – любов до своєї справи.

Спробувати свої сили Алла Міщук запрошує і на другому фестивалі: “Друзі, чекаємо на ваші роботи на кінофестиваль – 2016. Відбудеться він 18-20 березня у Бердичеві. Прийом робіт вже розпочато і продовжиться він включно по 20 лютого 2016 року. Фільми мають бути до 15 хв. І відповідати одній із 6 номінацій конкурсу: документальне, експериментальне, ігрове кіно, анімація, музичне відео. У разі чого пишіть all-kino@rambler.ru“.

Софія Яремчук.