Додому НОВИНИ Влада і громада Олександр Дмитрук: про майбутні вибори, життєву позицію, найближчі плани

Олександр Дмитрук: про майбутні вибори, життєву позицію, найближчі плани

814
ПОДІЛИТИСЬ

– Олександре Володимировичу, вже не є секретом Полішинеля те, що Ви очолюєте на місцевих виборах штаб партії «Слуга народу». Чи треба Вам, успішному підприємцю, ця непроста, відповідальна і, головне, непередбачувана справа? Особливо зараз, не в найкращі для партії влади часи?

– Почну з другої частини запитання. Так, часи непрості. Адже Володимир Зеленський прийняв у спадщину від попередньої влади війну, кризу в економіці, безробіття та відтік робочої сили за кордон. І вже на нього самого звалились небачені за всю історію країни лісові пожежі та страшні за наслідками повені. Начебто сама природа випробовує його на стійкість. І найголовніше, всі амбітні плани розвитку країни порушила і загальмувала всесвітня епідемія коронавірусу, з якою, як і в усьому світі, доводиться боротися шляхом проб і, звичайно, помилок.

А чому очолив штаб? Саме тому, що настали справді нелегкі часи. Я був на Майдані у 2004 році, брав участь у революції Гідності, допомагав нашим військовим на сході країни на початковому етапі війни, коли це було життєво необхідно. А це теж були непрості часи. До речі, я став на ноги як підприємець саме у кризові 90-і. Джону Кеннеді належить такий вислів: «Слово «криза» написано китайською мовою. Складається з двох ієрогліфів: один з них означає «небезпека», інший – «можливість». Так що навіть під час кризи можна віднайти можливість розвиватись. А ось коли в країні стане добре і безпечно, я зійду з політичної сцени і повернусь до своєї роботи.

– Як відомо, Ви працювали раніше у політичній силі Петра Порошенка…

– Так, працював. Чому? Бо тоді теж були дуже важкі часи: йшла гостра фаза війни, на кону стояла незалежність країни. І саме Петро Порошенко, як головнокомандуючий, тримав удар. Тому я й був з ним та нашим земляком, тодішнім командиром 95-ї аеромобільної бригади Михайлом Забродським у цій спільній боротьбі, хоча й не був членом партії.

– Розкажіть коротко про себе.

– Мені вже минуло повних п’ятдесят, народився в селі Семенівка Бердичівського району, навчався в Іванковецькій сільській та в бердичівській школі №14, закінчив Київську сільськогосподарську академію, проживаю у Житомирі. Очолюю житомирську юридичну компанію «Кодекс». Разом із дружиною Аллою виховали двоє дітей, тішуся трьома внуками.

– Буваєте на малій батьківщині? Допомагаєте землякам?

– Звичайно. Регулярно буваю з сім’єю у мами в селі, тут у мене є дача, город, сад, в якому днями зібрав два відра малини. Як можу, допомагаю людям. Зокрема, у фінансуванні невідкладних операцій. У довоєнні часи в селі Іванківці організовував та проводив дуже популярні Купальські вечори, на які з’їжджалися тисячі людей з Бердичева та навколишніх сіл, а також з Ружина, Андрушівки, Чуднова та інших районів Житомирщини.

А нещодавно разом із губернатором Віталієм Бунечком вдалося провести асфальтування вулиць у селах Іванківці та Семенівка.

Вже багато років опікуюсь виданням творів наших місцевих письменників та краєзнавців. Зокрема, побачили світ «Бердичів. Історія міста від заснування до сьогодення», «Вони лишили слід безсмертний та терпкий» про загиблих воїнів АТО Бердичівщини, «Історія Бердичева в обличчях» та інші. А найближчим часом хочу презентувати нову книгу «Історія Бердичівського району».

– Олександре Володимировичу, то Ви дійсно балотуватиметесь на посаду міського голови Бердичева, про що продовжують йти численні чутки?

– Це фейк. Тому що я ніколи не планував бути у виконавчій владі, хоча свого часу мені пропонували посаду губернатора області. Маючи солідний досвід у бізнесі, бачу певні перспективи та нові напрацювання з соціально-економічного розвитку нашого краю. Тому вважаю, що зроблю більше користі, працюючи в органі представницької влади, тобто, депутатом обласної ради. Детально розібрався в проблематиці новостворених об’єднаних територіальних громад, будучи депутатом однієї з них.

– Проблемою для України залишається висока корумпованість її владних структур. Тому однією з обіцянок кандидата Зеленського стала всім пам’ятна фраза «Наступить весна – будуть посадки».

– Відповім коротко: якщо ми насправді бажаємо рухатись у демократичному напрямку, то тут не повинні діяти ні так звані «закон Кольта», ні «суд Лінча», згідно яких у часи становлення Сполучених Штатів Америки неправосудно використовувались куля та шибениця для покарання начебто винних. Винних повинен визначати лише суд!

– Думаю, що нині на місцевих виборах вже буде не так легко отримати значну підтримку лише за рахунок партійного бренду «Слуги народу». Хто, на Вашу думку, є реальним конкурентом для цієї політичної сили?

– Всі парламентські сили – наші конкуренти. Втрутяться в боротьбу і місцеві новостворені партії. Але будьмо реалістами – на сьогодні «Слуга народу» залишається тією політсилою, яка не лише декларує, але й намагається чесно виконувати обіцяне. Хтось зауважить, що не все виконано, або виконано не повністю. Але й часу, погодьтесь, пройшло замало, трохи більше року. І за цей рік партія не скотилась в прірву, не втратила підтримки народу.

– У зв’язку з цим переходжу до наступного запитання: чому, на Вашу думку, вже є надто багато медійних скандалів навколо «нових обличь» в парламенті та уряді? Досить лише пригадати «продай собаку – заплати за комуналку», «неякісні діти» та інші.

– Вважаю, що це проблема росту нових, ще не досвідчених у політиці людей, які повинні зробити висновки та зрозуміти, що парламент – це місце, де кожне слово має велику вагу і відповідальність.

– Отже обласний штаб політичної сили «Слуга народу» сформовано, йде підбір кандидатів у депутати різних гілок влади та голів громад. Сподіваюсь, ця розмова отримає логічне продовження.

– Так, на сьогодні вже діє чотири районних штаби від політичної сили «Слуга народу» та 66 штабів кандидатів на посади голів ОТГ та депутатів рад в об’єднаних громадах. У визначений час ми обов’язково проведемо презентацію всіх наших кандидатів.

– Дякую за розмову.

В. ЗАХАРЕВИЧ.