Додому ІНФОРМАЦІЯ Оподаткуванні фізичних осіб в 2016 році

Оподаткуванні фізичних осіб в 2016 році

403
ПОДІЛИТИСЬ

Бердичівська ОДПІ нагадує, що 1 січня 2016 року ставка податку на доходи фізичних осіб складає 18 відсотків. За ставкою 18 відсотків оподатковується більшість видів доходів, визначених розділом IV Податкового кодексу України. А це заробітна плата, виплати за цивільно-правовими угодами, додаткове благо, матеріальна допомога, доходи підприємців на загальній системі оподаткування. Вісімнадцять відсотків доведеться сплачувати також при отриманні спадщини чи подарунку, якщо одна із сторін договору є нерезидентом України.

Зниження ставки чекає при отриманні пасивних доходів. Якщо раніше банківські проценти, дивіденди від неплатників податку на прибуток оподатковувались за ставкою 20 відсотків ПДФО, то відтепер встановлюється:

  • 18 % – для пасивних доходів, у тому числі нарахованих у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, що виплачуються інститутами спільного інвестування;
  • 5% – для доходів у вигляді дивідендів по акціях та корпоративних правах, нарахованих резидентами – платниками податку на прибуток підприємств (крім доходів у вигляді дивідендів по акціях, інвестиційних сертифікатах, які виплачуються інститутами спільного інвестування).

Також, для доходів, нарахованих як виграш чи приз на користь платників податку – фізичних осіб застосовується ставка податку 18%.

Ставка податку 15% залишилася лише для пенсій, в частині перевищення їх над триразовим розміром мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня (у розрахунку на місяць) (у 2016 році – це 4134 грн.).

Без змін залишився перелік доходів, які оподатковуються за 0 ставкою: це дарунки і спадщина платників 1-го ступеня споріднення (членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружини, діти, у тому числі усиновлені), продаж 1 раз в рік легкового автомобіля, нерухомості, що перебуває у власності більше 3-х років та інші.

Додатково повідомляємо , що Відповідно до пп.1.2 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX Податкового кодексу України об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст.163 Податкового кодексу України . Ставка збору залишилась без змін та складає 1,5 відсотка об’єкта оподаткування.

Бердичівська ОДПІ