Додому ІНФОРМАЦІЯ Пам’ятка населенню про заборону спалювання сухої трави

Пам’ятка населенню про заборону спалювання сухої трави

49
ПОДІЛИТИСЬ

З приходом тепла пожежі стають справжнім лихом для навколишнього середовища. Навесні торішня трава швидко висихає і легко запалюється від сірника або сигарети.

Варто зазначити, що практично всі трав’яні пожежі, які ведуть до забруднення повітря, відбуваються з вини несвідомих громадян. Мешканці приватних будинків та дач починають активно прибирати свої оселі, спалюючи сіно, гілля, сухостій. Однак вогонь часто виходить з-під контролю людини: швидко поширюються, особливо у вітряні дні, та завдає великої шкоди.

Обізнаність багатьох громадян щодо пожежної безпеки та правил благоустрою міста повинна була б запобігати подібним ситуаціям, але вже на початку березня у Бердичеві було зафіксовано чимало випадків спалювання сухої трави та сміття. Такі дії несуть загрозу навколишньому середовищу та становлять небезпеку для життя людей.

Муніципальна інспекція виконавчого комітету Бердичівської міської ради нагадує, що за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Так, ст. 77-1 КУпАП визначає розмір штрафу від 180-ти до 360-ти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – для громадян, та від 900-ти до 1260-ти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – для посадових осіб.

Статтею передбачені накладення штрафів за самовільне випалювання рослинності або її залишків у розмірі: від 3060-ти до 6120-ти грн. – на громадян та від 15300-та до 21420-ти грн. – на посадовців. За повторні порушення ці штрафи збільшуються!

Шановні громадяни!

Завжди дотримуйтесь правил пожежної безпеки під час відпочинку на природі, роботи в саду, на присадибній ділянці, прибирання прилеглих територій установ, підприємств та організацій, дбайте довкілля, а також майно і здоров’я – своє та інших людей!

Не кидайте запалені сірники та недопалки.

Якщо ви помітили пожежу, спробуйте самостійно загасити її будь-якими підручними засобами.

Якщо пожежа розростається і ви не можете самостійно її загасити, телефонуйте в службу порятунку за номером «101».

Муніципальна інспекція виконавчого комітету
Бердичівської міської ради