Додому НОВИНИ Влада і громада Пасхальне послання Архієпископа Житомирського і Новоград-Волинського НИКОДИМА

Пасхальне послання Архієпископа Житомирського і Новоград-Волинського НИКОДИМА

485
ПОДІЛИТИСЬ

Пасхальне послання Архієпископа Житомирського і Новоград-Волинського НИКОДИМА боголюбивим пастирям, чернецтву і всім вірним чадам Житомирської єпархії Української Православної Церкви

Нині все наповнилося світлом,
небо і земля, і пекло:
нехай святкує все створіння
востання Христове!
(канон Святої Пасхи)

Христос Воскрес!

Возлюблені у Господі всечесні отці, дорогі брати та сестри!

Від щирого серця вітаю всіх Вас зі святом свят і торжеством із торжеств.

Святкуючи пресвітле торжество Пасхи Христової, ми звертаємо наші думки і почуття до найвеличнішої події в земній історії всього людства – Воскресіння з мертвих Господа і Спасителя нашого Ісуса Христа.

Разом із подією Воскресіння нам відкривається і здійснюється Божественний план “домобудівництва” – викуплення і спасіння роду людського від влади гріха і смерті, звершеного Ісусом Христом по предвічному визначенню Бога Отця (Еф.3:9).

Народившись від Пречистої Діви Марії, Єдинородний Син Божий прийняв на себе людську плоть. Свята Православна Церква вчить, що Христос був “єдиносущний Отцю по Божеству” і “єдиносущний нам, подібний до нас в усьому, крім гріха”, тобто, сприйняв немічну, спотворену і схильну до тління і смерті людську природу. Зійшовши на Голгофу, Спаситель добровільно прийняв хресну смерть, щоб спокутувати гріхи і злочини всіх людей, проливши Свою пречисту Кров. Як і всі смертні, Господь зійшов в «пекло землі», де проповідував Благу звістку душам померлих, і в третій день воскрес із мертвих, зруйнувавши кайдани пекла.

Святий апостол Павло вчить: “Як в Адамі всі вмирають, так у Христі всі оживуть, кожен у своєму порядку: первісток Христос, а потім християни, під час пришестя Його” (1Кор.15:22). Бо всіх віруючих в Нього Господь з’єднав воєдино з Собою у Святій Церкві.

Через Таїнства Церкви і перш за все через прийняття Святих Тіла і Крові Христових у Таїнстві Євхаристії кожен із нас стає “членом Тіла Христового і причасником Божественної природи” (2 Петр.1:4).

Воскресіння Христове вселяє в наші душі тверду віру і надію в те, що подібно воскреслому Спасителеві і ми воскреснемо в день всезагального воскресіння, щоб через любов Божу успадкувати вічне блаженне життя у Царстві Небесному. Апостол Павло говорить: “Якщо ж Дух Того, хто воскресив із мертвих Ісуса, живе в вас, то той, хто воскресив Христа з мертвих, оживить і ваші смертні тіла Духом Своїм, що живе в вас” (Рим. 8:11).

Віра у Воскреслого Спасителя, Який прийшов у світ, “щоб кожен, хто вірує в Нього, не загинув, але мав життя вічне”, вселяла мужність і стійкість в душі мучеників і сповідників, допомагаючи терпіти тортури і без страху зустріти смерть за Ім’я Христа. У цьому році Свята Церква молитовно відзначає сторіччя початку кривавих більшовицьких гонінь на віруючих на теренах нашої держави.

Нехай віра у Воскреслого Спасителя вселяє таку ж мужність і героїчну безстрашність у душі людей, які нині в непростий час проповідують Слово Боже. Нехай ця віра допоможе нам пережити ті скорботи, труднощі і випробування, які нині спіткали Україну і наш народ. Нехай жертвенна любов, яку явив нам Христос, покриває всі негаразди та посилає мир на нашу землю, адже Воскресіння Господнє – це те чудо, яке утверджує віру і примножує надію в серцях людей на щасливе та мирне майбутнє.

Нехай світло Христового Воскресіння освітлює наше життя на шляху до спасіння.

Будучи сповненими пасхальної радості, згадаймо про наших рідних, близьких,  сиріт, обездолених і всіх тих, хто потребує нашої підтримки та допомоги, щоб і вони в повній мірі відчули велич та радість великого свята.

У цей святий день будемо прославляти Воскреслого Спасителя, ділитися теплом своїх сердець із ближніми, виголошуючи вічно живі слова:

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

+НИКОДИМ,

архієпископ Житомирський і Новоград-Волинський

Пасха Христова,

м. Житомир, 2017 р.