Додому НОВИНИ Медицина Перспективи діяльності БО “Лікарняна каса Житомирської області” в розрізі медичної реформи.

Перспективи діяльності БО “Лікарняна каса Житомирської області” в розрізі медичної реформи.

474
ПОДІЛИТИСЬ

Благодійна організація “Лікарняна каса Житомирської області” підтримує ухвалений Верховною Радою урядовий законопроект щодо медичної реформи, яка стартує вже з наступного року. Адже наразі в Україні кошти, які збираються через загальні податки та акумулюються в державному бюджеті, витрачаються не на фінансування медичних послуг та лікарських засобів конкретним особам у разі їх хвороби, а на підтримку існування наявної мережі закладів охорони здоров’я незалежно від кількості та якості фактично наданих ними пацієнтам послуг. Таке використання коштів є вкрай неефективним і багато громадян не можуть розраховувати на вчасне та якісне безоплатне лікування в державних та комунальних закладах охорони здоров’я. Як наслідок – населення платить за охорону здоров’я тричі: спочатку у вигляді регулярних податків, а потім – із кишені для купівлі лікарських засобів, оплати процедур та неофіційного гонорару лікарю.

Реформа ж передбачає запровадження нової системи фінансування сфери охорони здоров’я – перехід від фінансування медзакладів згідно з кошторисом до оплати державою фактично наданої медичної допомоги конкретній людині. “Гроші йтимуть за пацієнтом”: людина звертається в медичний заклад, до конкретного лікаря за допомогою – держава згідно з програмою медичних гарантій Закону України “Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення” перераховує кошти в медзаклад, у якому працює лікар, або безпосередньо лікарю, якщо він має власну практику.

Лікування за рахунок держави буде здійснюватись за програмою медичних гарантій, яка має затверджуватись Верховною Радою щорічно. Програмою медичних гарантій визначається перелік та обсяг медичних послуг та лікарських засобів, оплата яких гарантується за рахунок коштів державного бюджету України. Тобто БУДУТЬ ЗАБЕЗПЕЧУВАТИСЬ ТІЛЬКИ ТІ ЗАХВОРЮВАННЯ, ЯКІ ВХОДЯТЬ ДО ПЕРЕДБАЧЕНОГО ПРОГРАМОЮ ПЕРЕЛІКУ. Ті ж медичні послуги та лікарські засоби, які не включені до Програми та не підлягають оплаті з державного бюджету України, можуть покриватись – згідно з Законом – за рахунок коштів держбюджету України, передбачених на реалізацію відповідних державних програм та заходів, місцевих бюджетів, медичного страхування, юридичних і фізичних осіб ТА З ІНШИХ ДЖЕРЕЛ, не заборонених законодавством.

Тобто держава не зможе повністю, на 100%, вирішити усі питання з забезпеченням пацієнтів якісною медичною допомогою. Тому з метою зменшення особистих фінансових витрат громадян БО “Лікарняна каса Житомирської області” продовжуватиме активно працювати паралельно з упроваджуваною реформою. На первинній ланці ми й надалі забезпечуватимемо лікування понад 100 захворювань за амбулаторними рецептами, на вторинному та третинному рівнях частина допомоги (її розмір іще не визначено) буде покриватися за рахунок коштів держбюджету України, а решту забезпечить ЛК.

Крім цього, за рахунок того, що частину забезпечення візьме на себе за Програмою медичних гарантій держбюджет України, Лікарняна каса зможе значно розширити свої програми.

На даний час діяльність ЛК в області сприяє підготовці закладів охорони здоров’я області до впровадження медичної реформи. Так, у нас відпрацьована система договірних взаємовідносин із лікувальними закладами, підприємствами, банківськими установами. Також ми активно пропагуємо необхідність стандартизації медичних послуг – дотримання лікарями лікарського формуляру та протоколів лікування, затверджених МОЗ України, які базуються на доказовій медицині. Тобто всі ті елементи (розрахунок медичної послуги, чітко визначений пакет гарантованих медичних послуг, єдиний медичний простір тощо), про які сьогодні говорять, як про майбутнє реформи, вже давно використовуються в діяльності ЛК.

У Верховній Раді наразі перебуває на розгляді законопроект про лікарняні каси і це свідчить про те, що держава зацікавлена у доцільності таких організацій.

Лікар-експерт БО “Лікарняна каса Житомирської області”
Матієць Л.А.