Додому НОВИНИ Культура Перший районний фестиваль “Калинове намисто” відбувся у Бистрику

Перший районний фестиваль “Калинове намисто” відбувся у Бистрику

1122
ПОДІЛИТИСЬ

Театралізований обряд весілля, виступи творчих колективів району, виставка майстрів народного мистецтва, конкурси та розваги – все це мали змогу побачити жителі Бистрицької громади та гості, які завітали до села Бистрик у суботу, 17 червня на відкриття I-го районного фестивалю традицій українського села “Калинове намисто”. Проведення такої яскравої мистецької акції має велике значення для відродження української культури, утвердження її самобутності та неповторності.

В заході взяли участь депутат обласної ради Віталій Вітусевич, голова районної ради Максим Самчик, заступник голови райдержадміністрації Людмила Димидюк.

Під час урочистостей голова районної ради привітав усіх присутніх з започаткуванням проведення фестивалю традицій українського села та висловив глибокі сподівання, що з кожним роком все більше учасників буде долучатися до такого заходу.

У програмі фестивалю головним дійством було колоритне Бистрицьке весілля, активну участь в якому взяв голова районної ради Максим Самчик та депутат обласної ради Віталій Вітусевич, які стали сватами на весіллі. В ролі весільної мами виступила Бистрицький сільський голова Світлана Барановська.

Перед початком цього чудового дійства, всі бажаючи мали змогу почастуватися різноманітними  стравами української кухні, які презентували Гальчинська, Осиківська, Райківська, Романівська, Садківська, Слободищенська, Скраглівецька, Скаківська сільські ради та представники закладів культури вище названих сіл, а також підприємці села Бистрик – ТОВ “Павлюк”, СФГ “Віктор”, ФГ “СЕРГІЙ – С” та співорганізатор фестивалю Бистрицька сільська рада.

Весілля пройшло у кращих українських традиціях: театралізовані народні дійства, супроводжувалися безліччю обрядів та ритуалів. Справжніх емоцій святу додала поїздка на конях до хрещених батьків, де гостей зустрічали за святковим столом.

Досить яскравим були виступи творчих колективів закладів культури району, Народного аматорського ансамблю народної пісні “Ладомир”, фольклорного колективу “Кралечки” Центру Культури та дозвілля.

На фестивалі діяли майстер-класи народних умільців, зокрема, з виготовлення ляльки-мотанки, проводилися конкурси серед гостей на кращу вишиванку, на знання старовинної пісні, на найдовшу косу, за які кожен учасник отримав цінні подарунки. Були представлені творчі роботи Бистрицької загальноосвітньої школи, будинку культури села Скаківка, майстринь народної вишивки.

Усіх учасників фестивалю було нагороджено Дипломами, Почесними грамотами та Подяками від Бердичівської районної ради, Бердичівської райдержадміністрації та відділу культури і туризму РДА.

Не обійшлося й без справжніх наречених, які відзначали власне весілля та завітали на захід. Їм керівництво району та сільської ради подарували щирі вітання та вручили подарунки.

Перший фестиваль традицій українського села “Калинове намисто” закінчився, але маємо надію, що в наступному році, він буде ще цікавішим та феєричнішим, збере більше гостей, яким не байдуже до майбутнього українського села та Бердичівського району.

Прес-служба районної ради