Додому НОВИНИ Влада і громада Пластикові ІD-картки замість паспортів-книжечок почали видавати у Бердичеві

Пластикові ІD-картки замість паспортів-книжечок почали видавати у Бердичеві

777
ПОДІЛИТИСЬ

У Бердичеві 16-річним громадянам розпочали видавати паспорти у вигляді пластикової картки, яку ще називають ІD-карткою. Процес видачі документа значно спрощений, каже завідувач Бердичівського районного сектору управління державної міграційної служби в області. Юнакам та дівчатам достатньо подати копію свідоцтва про народження. За бажанням – копії паспортів батьків.

Завідувач Бердичівського районного сектору управління державної міграційної служби в області Наталя Паламарчук говорить: “На картці нового зразка громадянина України є прізвище, ім’я та по батькові, стать, дата народження і дата закінчення дії паспорта та його видачі. До паспорта є довідка про реєстрацію проживання. Станом на п’яте лютого оформлено вже 120 паспортів і отримано близько 20 карткових”.

kartka_3У подальшому паспорти у вигляді книжечки будуть обмінювати на ІD-картки, говорить Наталя Паламарчук. Та щоб бердичівляни замінили старі паспорти на нові, потрібно не менше чотирьох років.

“По-перше, це зручніше, бо паспорт у вигляді картки. Це вже не книжечка. Картка уже захищена, там є ступінь захисту від підробок. Є захисна сітка, є чорна фарба, яка не зникає під дією інфрачервоного випромінювання. Ці паспорти неможливо підробити”, – каже Наталя Паламарчук.

Виготовляють сучасні варіанти паспортів на поліграфічному комбінаті України. Зчитувати з них інформацію можна буде завдяки спеціальним пристроям, які мають з’явитися у всіх установах.

kartka_4У майбутньому, коли буде сформовано процедуру обміну паспорта у зв’язку з його втратою чи пошкодженням, отримання нового буде платним. Однак про вартість поки говорити зарано. Тим, кому виповнилося 25 та 45 років у міграційних службах поки вклеюють фото у старі паспорти.

“Якщо протягом місяця за функціонує обмін паспорта у 25 і 45 років або оформлення втраченого паспорта, тоді будемо видавати. Є постанова Кабміну № 302 про порядок оформлення і видачі паспорта у вигляді картки, яка передбачає, що паспорти при досягненні 25 і 45 років будуть змінюватися”, – говорить Наталя Паламарчук, завідувач Бердичівського районного сектору управління державної міграційної служби в області.

Юлія Сінєльнікова, Віталій Яремчук.