Додому НОВИНИ Подорожуємо Україною.

Подорожуємо Україною.

737
ПОДІЛИТИСЬ

Багато цікавого з історії нашого краю забуто або й зовсім втрачено. Тільки вузькому колу людей, наприклад, відомо про Подільський Афон. Так, на Поділлі під Могильовом-Подільським існує наш справжній український Афон, і не випадково він отримав таку поетичну назву.

Одне з семи чудес Поділля, неперевершену європейську пам’ятку духовності й віри – Лядівський скельний храм – нещодавно відвідала група освітян СЗОШ І-ІІІ ст. №8. Педагоги отримали незабутні враження від оточеного легендами, овіяного таємничими подіями, священного клаптика землі, з якого починається наша Вітчизна.

Свято-Усікновенський скельний чоловічий монастир розташований у мальовничому куточку нашої держави на скельній терасі 90-метрової гори, що височіє над річкою Дністер на її лівому березі.

Лядівський Усікновенський скельний чоловічий монастир – один із найдавніших в Україні. Заснований він у 1013 році родоначальником руського чернецтва преподобним Антонієм Печерським на його шляху зі святої гори Афон до Києва. Історики називають скельний храм дивною пам’яткою загадкового минулого і відзначають його духовну та культурну значимість протягом  багаторічної історії православ’я на нашій землі.

Легенди стверджують, що у катакомбах обителі заховані цінні монастирські старожитності та фоліанти, проте потрапити туди неможливо.

Спустившись крутою стежиною від обителі до берегів Дністра, на своєму шляху прочани зустрічають чудодійні джерела та купальню, тут вони отримують зцілення, духовне і тілесне.

Уже тисячу літ Лядівський монастир є оберегом православної віри і духовності нашого народу, про що свідчать печатки, герби та автографи, які збереглися на його стінах.
Хочеться подякувати за допомогу в організації та оплаті поїздки голові міської профспілки працівників освіти і науки м. Бердичева Цвєтковій Анжелі Микитівні, яка завжди під постійним контролем тримає питання організації змістовного відпочинку освітян нашого міста.

Світлана Слівінська,
вчитель СЗОШ І-ІІІ ст. №8.