Додому НОВИНИ Влада і громада Позачергове засідання протиепізоотичної комісії

Позачергове засідання протиепізоотичної комісії

546
ПОДІЛИТИСЬ

Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Бердичівській районній державній адміністрації у понеділок, 11 вересня 2017 року, провела термінове засідання.

Голова комісії, заступник голови райдержадміністрації Людмила Димидюк відкрила дане засідання та оголосила членам комісії важливе питання для обговорення: “Щодо проведення заходів по недопущенню проникнення збудника АЧС з території Вінницької області, Козятинського району, смт. Залізничне на територію Бердичівського району”.

Доповів про випадки захворювання свиней на африканську чуму у Козятинському районі Вінницької області начальник управління Держпродспоживслужби в Бердичівському районі Валерій Биков.

Члени комісії обговорили заходи, які терміново необхідно вжити з метою попередження занесення збудника хвороби на територію Бердичівського району, недопущення поширення за межі області, де зареєстровано випадок. Валерій Миколайович закликав усі служби району, діяти злагоджено, відповідально ставитися до рекомендацій управління Держпродспоживслужби і протиепізоотичної комісії; оперативно, у тому числі, головам сільських та селищної рад, керівникам фермерських господарств, доводити інформацію до відома управління Держпродспоживслужби в Бердичівському районі.

Заслухавши та обговоривши інформацію щодо захворювання свиней на африканську чуму, Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Бердичівській районній державній адміністрації вирішила:

  1. Взяти до відома інформацію начальника Бердичівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Бикова В.М., про епізоотичну ситуацію щодо африканської чуми свиней у Вінницькій області та Україні в цілому.
  2. Керівникам м’ясопереробних підприємств: ТОВ “Бердичівська ковбасна фабрика” (Самусь О.В.), ТОВ “Три ведмеді” (Мельник В.Л.), ТОВ “Інкофуд” (Галецький Г.Б.), ТОВ “М’ясний двір Полісся” (Рижак О.І.), рекомендувати не завозити з Козятинського району, Вінницької області свинину та продукцію з неї.

Термін виконання – до зняття карантину з неблагополучного пункту по АЧС (смт. Залізничне, Козятинського району, Вінницької області).

  1. Вживати невідкладних заходів щодо запобігання торгівлі у невстановлених місцях.

Бердичівський відділ поліції ГУ національної поліції в Житомирській області.

Термін виконання – постійно.

  1. Бердичівському районному управлінню Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області (Биков В.М.):

4.1. Забезпечити державний ветеринарно-санітарний контроль за ввезенням в район кормів, продукції тваринництва та живих тварин, суворо дотримуватись вимог карантинування.

Термін виконання – до зняття карантину з неблагополучного пункту по АЧС (смт. Залізничне Козятинського району Вінницької області).

4.2. Посилити контроль та нагляд за реалізацією продуктів тваринного походження, особливо свининою та продукції з неї.

Термін виконання – з 11.09.2017 року.

  1. Бердичівській районній державній лікарні ветеринарної медицини (Наімов Д.Д.)

5.1. Забезпечити проведення щеплення свиней в усіх категоріях господарств проти класичної чуми свиней.

Термін виконання – згідно планів протиепізоотичних заходів.

5.2. Забезпечити 100%-е лабораторне дослідження патологічних матеріалів від загиблих свиней на африканську чуму свиней.

Термін виконання – постійно.

5.3. Посилити контроль і нагляд у спеціалізованих господарствах ПП “Климчук” с. Садки, ФГ “Чорноус М.Л.” с. Кикишівка, за дотриманням роботи господарств в “закритому” режимі.

Термін виконання – постійно.

5.4. Проводити інформаційно-просвітницьку роботу щодо небезпеки АЧС серед населення.

Термін виконання – постійно.

  1. Директору ПП “Климчук” (Климчук Н.І.) та директору ФГ “Чорноус” (Чорноус В.М.):

6.1. Вживати заходи, спрямовані на недопущення занесення та поширення збудника на територію господарства (ферми), зокрема дотримуватись “закритого” режиму роботи.

Термін виконання – постійно.

6.2. Завезення поголів’я свиней проводити із благополучних регіонів та при обов’язковому погоджені з управлінням Держпродспоживслужби в Бердичівському районі.

Термін виконання – постійно.

6.3. Заборонити лікарям ветеринарної медицини господарств, які обслуговують свинопоголів’я сільгосппідприємств надавати ветеринарні послуги населенню та рекомендувати їм не утримувати свиней у власних господарствах.

Термін виконання – постійно.

6.4. Забезпечити наявність та підтримувати необхідну кількість дезінфікуючих, дератизаційних засобів, а також засобів індивідуального захисту персоналу для проведення профілактичних заходів та реагування у випадку виникнення надзвичайних ситуацій.

Термін виконання – протягом року.

  1. Голові міськрайради товариства мисливців і рибалок (Рибак В.А.), директору громадської організації “Бердичівський мисливський клуб” (Морозов В.П.), керівнику громадської організації мисливський клуб “Блазер” (Самусь О.В.):

7.1. Забезпечити щоденне обстеження єгерською службою мисливських угідь на предмет виявлення хворих чи загиблих диких тварин.

Термін виконання – постійно.

7.2. Інформувати управління Держпродспоживслужби в Бердичівському районі про випадки захворювання (невластива поведінка, хитка хода, пригнічення, тощо) та загибелі диких свиней, зон їх міграції, здійснювати контроль та нагляд за переміщенням диких кабанів на території району.

Термін виконання – постійно.

7.3. Вживати вичерпних заходів для унеможливлення браконьєрського відстрілу дикого кабана.

Термін виконання – постійно.

7.4. Забезпечити наявність та підтримувати необхідну кількість дезінфікуючих засобів для проведення профілактичних заходів та реагування у випадку виникнення надзвичайних ситуацій.

Термін виконання – постійно.

  1. Бердичівська районна державна лікарня ветеринарної медицини (Наімов Д.Д.), Бердичівська районна державна лабораторія ветеринарної медицини (Чорна Л.П.), голова міськрайради товариства мисливців і рибалок (Рибак В.А.), директор громадської організації “Бердичівський мисливський клуб” (Морозов В.П.), керівник громадської організації мисливський клуб “Блазер” (Самусь О.В.): Забезпечити доставку біоматеріалів на протязі 2-х днів від впольованих та патматеріалів від загинувших диких свиней в ДНДІЛДВСЕ м. Київ.

Термін виконання – постійно.

  1. Голові Семенівської ОТГ та голові Садківської сільської ради провести облік поголів’я свиней у приватних господарствах відповідних населених пунктів, про що письмово повідомити Бердичівську районну державну лікарню ветеринарної медицини.

Термін виконання – до 20.09.2017 року.

  1. Контроль за виконанням даного рішення покласти на начальника Бердичівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Бикова В.М.

Прес-служба райдержадміністрації