Додому НОВИНИ Влада і громада Поліція нагадує водіям про правила безпеки на дорогах під час ожеледиці

Поліція нагадує водіям про правила безпеки на дорогах під час ожеледиці

450
ПОДІЛИТИСЬ

На території області спостерігається коливання температурного режиму від  1-3 градусів тепла удень до 1-2 градусів морозу уночі, що призводить до утворення місцями на дорогах  ожеледиці. Правоохоронці закликають жителів області дотримуватись заходів безпеки.

– Одним із пріоритетних напрямків превентивної діяльності поліції є безпека на автошляхах, тож ми закликаємо водіїв та пішоходів до безумовного дотримання Правил дорожнього руху, – прокоментував заступник начальника ГУНП в Житомирській області Артем Лисогор. – Загалом, з початку 2020 року на території Житомирщини сталося понад 260 ДТП, в яких загинули 6 людей та ще близько 70 – травмовані.

Поліцейські вкотре закликають всіх учасників дорожнього руху відповідально ставитися до власної безпеки.

Зокрема, водіям завжди варто враховувати погодні умови та технічний стан автомобіля. У разі застереження синоптиків про обледеніння автошляхів, можливі сильні опади, густого туману, бажано утриматись від поїздок власним автомобілем.

Якщо ж виникла нагальна потреба вирушити в дорогу у складних умовах, подбайте про запас палива, візьміть з собою їжу та гарячий чай чи каву, тепло одягніться та не забудьте зарядити засоби зв’язку. Ретельно плануйте маршрут пересування.

Керуючи транспортним засобом в умовах ожеледиці, завжди будьте максимально обережними, обирайте швидкість руху та дистанцію, що дозволять вчасно зреагувати на зміну дорожньої обстановки.

Слизька дорога є тим чинником, що збільшує гальмівний шлях транспортного засобу у кілька разів. Тому, якщо виникає потреба зупинитися, знижуйте швидкість поступово. Не робіть різких маневрів та завжди переконуйтеся, що це буде безпечно для інших учасників руху. Не забувайте при зупинці включати аварійну світлову сигналізацію.

Особливо будьте уважними й обережними під час руху у нічний час або упродовж тривалого перебування за кермом. Пам’ятайте, що втома водія в дорозі – один з ризиків потрапляння в ДТП. Відчувши потяг до сну, втому, погіршення самопочуття – зупиніться у безпечному місці та дозвольте собі відпочинок, у разі необхідності – зверніться по допомогу.

Пішоходам варто переходити дорогу виключно у встановлених місцях, перед цим переконавшись, що водії транспортних засобів помітили та зрозуміли ваші наміри. Для позначення себе на дорозі бажано одягати світлий одяг чи спеціальні жилети, використовувати світловідбивні елементи (флікери) у вигляді нашивок, наліпок, браслетів, брелоків тощо. Не відволікайтеся на дзвінки та повідомлення, доки не перетнете проїжджу частину. Подбайте про власну безпеку.

Якщо під час руху ви побачили, що хтось потрапив у скрутне становище через негоду чи технічну несправність, не будьте байдужими: запропонуйте посильну допомогу, викличте аварійні служби або зателефонуйте за номером «102».

Відділ комунікації поліції Житомирської області.