Додому НОВИНИ Влада і громада Правоохоронці застерігають громадян: шахраї грають на ваших почуттях.

Правоохоронці застерігають громадян: шахраї грають на ваших почуттях.

734
ПОДІЛИТИСЬ

PM143image001Міліція вкотре застерігає жителів Бердичівщини від ошуканств, що вчиняються від імені банківських та фінансових працівників, псевдо правоохоронців або ж купівля-продаж товарів через мережу Інтернет. Лише з початку місяця у результаті подібних шахрайств п’ятеро жителів Бердичівщини втратили понад 100 тисяч гривень з власних рахунків.

До Бердичівського МВ УМВС звернулась 65-річна жителька райцентру із заявою про ошуканство. За словами пенсіонерки, уночі до неї зателефонував чоловік, який назвався слідчим. За його словами, син жінки був затриманий за вчинення правопорушення у Росії. Задля його звільнення він запропонував переляканій співрозмовниці сплатити певну суму. Пенсіонерка виконала умови невідомого та переказала на зазначений ним банківський рахунок 60 тисяч гривень
Лише згодом, зв’язавшись із сином, жінка зрозуміла, що її ошукали та звернулась до міліції.

Аналогічна заява надійшла до міліції й від 71-річної місцевої жительки. За порятунок сина жінка віддала псевдо міліціонерам одну тисячу доларів США.

Потрапила на гачок шахраїв і 36-річна бердичівлянка, яка повідомила персональні дані банківської картки і таким чином позбулася понад 7000 гривень із власного рахунку.

42-річний бердичівлянин з метою купівлі двигуна до мотоцикла перерахував зловмисникам 5000 гривень, а жаданий товар так і не отримав.

Ошукали шахраї і 84-річного чоловіка, за словами останнього до його домоволодіння прийшла невідома особа жіночої статті і під приводом обміну та заміни грошей видурила у пенсіонера 9000 гривень.

– Вищевказані події були кваліфіковані як шахрайство. У рамках розпочатого за ч.1 ст.190 Кримінального кодексу України досудового розслідування міліція встановлює особи пройдисвітів і їх місцезнаходження, – розповів т.в.о. начальника Бердичівського МВ УМВС Валерій Кравчук.

Відтак, правоохоронці звертаються до жителів Бердичівщини із застереженням про незнайомців, які телефонують під надуманими приводами:
– у разі, якщо вам повідомляють про затримання міліцією рідної людини, уточніть усі відомості, у тому числі й відділок, в якому знаходиться ваш родич. Після цього зателефонуйте самі до міліції та уточніть усі обставини;
– спробуйте зв’язатись з людиною, про яку йдеться, або з кимось, хто може бути поруч – рідні, друзі, сусіди тощо;

На жаль, давно відома, але від того не менш дієва схема шахрайства усе ще спрацьовує на руку аферистам. Таким повідомленням ні в якому разі не можна вірити. До того ж, слід пам’ятати, що залагоджувати будь-які неприємності за допомогою грошей – це злочин.

– нікому і за жодних обставин не надавайте особистої інформації (номер банківської картки, рахунку, CVV-код, пін-код, коди, які надходять у СМС-повідомленнях тощо), тим більше в телефонному режимі;
– не довіряйте телефонним сповіщенням про невиконані кредитні зобов’язання й необхідність у зв’язку з виниклим непорозумінням звірити номер вашого кредитного рахунку з нібито наявною інформацією у банку. Принагідно згадайте, що у контактному центрі установи зазвичай клієнтів запитують лише чотири останні цифри вашої кредитки.
– для оплати товарів (послуг) через мережу Інтернет використовуйте окрему платіжну картку з граничним лімітом, яка передбачена тільки для цього та не дає змоги здійснювати з її використанням операції в торговельній мережі та зняття готівки.
– необхідно використовувати сайти тільки відомих і перевірених Інтернет-магазинів.

Розкажіть про заходи перестороги своїм батькам, рідним, сусідам та знайомим. Це допоможе вберегти їх від неприємностей та завадить ошуканцям продовжити свою злочинну діяльність.

Шановні громадяни, звертаємо Вашу увагу, що, крім номеру “102”, Ви можете звертатися на гарячу лінію МВС: (044) 254-91-02, 0-800-50-02-02 (з мобільного телефону безкоштовно), де вам нададуть кваліфіковану допомогу та вкажуть на подальші дії, в тій чи іншій ситуації.

Бердичівський МВ УМВС України
в Житомирській області.