Додому НОВИНИ Влада і громада Про поїздку до Республіки Польща учнів Бердичівського району

Про поїздку до Республіки Польща учнів Бердичівського району

658
ПОДІЛИТИСЬ

Міжнародне співробітництво є ефективним напрямком європейської інтеграції суспільства. Позитивно воно впливає, зокрема, і на розвиток галузі освіти. Наразі, між Бердичівським районом та Нижньосілезьким воєводством діє угода про співробітництво у галузі освіти. Тому, в Бердичівському районі було проведено конкурс серед школярів на знання історії Польщі (точніше сказати – історії та культури Нижньої Сілезії). Восьмеро учнів Рейської ЗОШ І-ІІІ ст. та четверо – Мирославської ЗОШ І-ІІІ ст. стали переможцями та у рамках польсько-українського молодіжного обміну відвідали Республіку Польща. Діти перебували на теренах держави сусідки з 20 по 27 червня у Нижньосілезькому воєводстві.

Координатором та керівником делегації була перший заступник голови райдержадміністрації Наумчук Т.В., супроводжували дітей педагоги Рейської школи Рафаловська Н.І. та Мирославської школи Бабійчук О.Л. Делегація проживала у місті Карпач, де було запропоновано програму заходів у рамках організації Літньої школи для молоді. Це були дні, насичені екскурсіями, зустрічами та груповою роботою.

20160624_143741_1Діти мали змогу оглянути польське місто Карпач, яке розташоване у самому високому гірському регіоні Польщі, здійснити екскурсії до костелу Ванг, що збудований у XII ст. – дерев’яний, без жодного цвяха; до замку Ксьонж у м. Валжбих, який побудований у XIII ст. та є найбільшим замком Сілезького воєводства багатим на інтер’єр, містить понад 400 кімнат та підземні тунелі. Побували і на найвищій горі в окрузі Снєжка (1602 м), де знаходиться каплиця Св. Вавжиньц та проходить кордон між Польщею і Чехією, здійснили подорож до водоспадів Каменьчик (27 м) і Шклярка, які знаходяться у м. Шклярська Поремба та з’їжджали на санях з гірки “Кольорово”.

20160624_130939_1Серед неймовірного розмаїття розваг були і офіційні зустрічі – поїздка до м. Вроцлав, де відбувся прийом української делегації маршалком Нижньосілезького воєводства Тадеушем Самборським. Тетяна Наумчук подякувала керівнику регіону за співпрацю та запрошення до Республіки Польща. Діти, учасники конкурсу, презентували свої проекти, а представники Рейської школи представили літературний етюд “Спільне України і Польщі”. Учні та вчителі отримали у подарунок на згадку про подорож книгу “Польща. Скарби ЮНЕСКО” та польсько-український словник.

DSC06345_1Після зустрічі українці оглянули місто, яке вразило своїми історичними пам’ятками, готичними костелами, будівлею Вроцлавського університету у стилі бароко, ботанічним садом, найстарішим у Польщі зоопарком (12000 тварин).

Вагомим було і те, що в перервах між екскурсіями наші діти мали змогу вивчати польську мову з вчителями ліцею, займалися по 2,5 години на день, проявили себе здібними та старанними, отримали сертифікат на знання польської мови.

Оскільки у Польщі діти навчаються до липня, тому делегації з України пощастило побувати у ліцеї на святі останнього дзвоника, де вони подякували господарям за теплий прийом та вручили подарунки з національною символікою своєї країни – України.

Загалом, подорож видалася цікавою та захоплюючою, справила на учнів незабутні враження, дала можливість розширити свій кругозір, вдосконалити знання польської мови.

На шляху додому до українців приєдналися учні та вчителі з шкіл та гімназій Нижньосілезького воєводства та усі разом прибули до Бердичівського району. Тепер і у польських дітей є можливість побачити скарби українського народу.

Прес-служба райдержадміністрації