ПОДІЛИТИСЬ

Антитерористична операція, “гаряча точка”, “синдром АТО” – ці та ряд інших, досі невідомих нам понять, на жаль, з’явилися сьогодні у нашому житті. Як допомогти тим, кого ця неоголошена війна зачепила своїм кривавим крилом? Людям, які за велінням совісті та за обов’язком служби захищали наш мир та спокій? Тим, хто повернувся з передової пораненим, не обов’язково фізично, а психологічно, емоційно? Забезпечення для них “виходу із бою” та повернення до звичайного життєвого русла – це найменше, що ми в змозі і зобов’язані зробити. Любов та розуміння рідних і близьких, чуйність та небайдужість кожного з нас допоможуть краще будь якого психолога адаптуватися воїнам АТО до мирного життя.

488_1Саме з цією метою Житомирський міський туристичний клуб “Полісся”, за сприяння головного лікаря Житомирського обласного госпіталю Павла Журбенка, виділив для Обласної спілки учасників і ветеранів АТО “Схід” біля двохсот безкоштовних сертифікатів на відвідування мотузкового парку, який знаходиться у Житомирі. І вже минулої суботи герої Бердичівщини та їх родини випробували “на міцність” паркові траси. Чотири та шість метрів над землею, вісім непростих мотузкових етапів (велосипед, гребний човен, скейт, лабіринти та ін.) плюс спуск по натягнутому тридцятиметровому канату (троплей), гвинтові сходи на дерево-велетень з п’ятнадцятиметровим вертикальним спуском, скеледром висотою дванадцять метрів – ось далеко не весь перелік перешкод, які здолали старші члени родин. Не залишилася без уваги і малеча. Для неї – дитяча траса, теж із восьми етапів, що по всій довжині затягнута сіткою, батут та водний атракціон “Лебеді”. Варто зазначити, що поки старші розглядали траси та зважували всі “за” і “проти”, дітлахи без вагань розпочали маршрут і з лементом та реготом долали підступні драбинки, хитрі лабіринти та стрімголов летіли на “тарзанці”.

531_1“Враження та емоції незабутні. Дух перехоплює. Коли спостерігали за дітьми із землі, здавалося, що все дуже просто. А коли опинилися на висоті, зрозуміли, що потрібно мати неабияку сміливість та кмітливість, аби дійти до фінішу”, – розповіли дружини військових, котрі, після певних вагань, все ж таки одягли спорядження і теж піднялись на трасу.

“Найважливіше те, що впродовж цілого дня родини були разом. Допомагали один одному порадами, підтримували та підбадьорювали на найскладніших ділянках. Я давно не бачив, щоб хлопці так раділи. Раділи успіху дружин та дітей і сміялися до сліз над курйозними ситуаціями”, – розповів голова Спілки учасників та ветеранів АТО Сергій Медяник, який приїхав у мотузковий парк зі своєю донечкою.

“Це дуже потрібно як хлопцям, так і їхнім родинам. Поїздка дала змогу звільнитися від негативних спогадів, страхів і тривожних думок. Дуже гарна емоційна розрядка. Сьогодні тут особлива аура. Інколи просто не можна відвести погляд від щасливих облич дітей та дорослих. Від імені усіх родин хочу подякувати керівництву Житомирського туристичного клубу “Полісся”, зокрема Ірині Чевській та головному лікарю Житомирського обласного госпіталю для ветеранів війни Павлу Журбенку за надану можливість активного родинного відпочинку для учасників АТО та їх сімей. Особливі слова вдячності хочу висловити народному депутату України Олександру Ревезі, який надав транспорт для цієї поїздки. Це далеко не перша допомога Олександра Васильовича нашій Спілці. Добре, коли поряд є люди, які з розумінням ставляться до проблем тих, хто повернувся з війни”, – зазначив перший заступник голови правління організації Валентин Доброхотов.

Софія Томашевська.

521_1 386_1