Додому НОВИНИ Бізнес Підприємців зобов’язують оформити паспорт прив’язки на тимчасові споруди

Підприємців зобов’язують оформити паспорт прив’язки на тимчасові споруди

1470
ПОДІЛИТИСЬ

Після того, як у деяких містах знесли кілька МАФів (законно, чи ні – питання відкрите, люди вважають по різному), цю сферу життєдіяльності вирішили впорядкувати і в Бердичеві.

Проблема тимчасових споруд (ТС)  для провадження підприємницької діяльності,  які більшість з нас називає старим терміном – малі архітектурні форми (МАФ) постала на порядку денному виконавчого комітету. Місцеві урядники затвердили документ щодо комплексної схеми розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності, що була розроблена провідними фахівцями підприємства “Архітектурна майстерня”. Комплексною схемою визначено конкретні обмеження до розміщення тимчасових споруд, та передбачено реєстр всіх існуючих у Бердичеві тимчасових споруд з врахуванням санітарних та містобудівних обмежень.

Відтак, усі кіоски мають оформити паспорт прив’язки тимчасової споруди згідно комплексної схеми розміщення тимчасових споруд, яка була розроблена та затверджена “Архітектурною майстернею”. Паспорт прив’язки є одним з документів, що необхідні для подачі заяви-декларації на внесення МАФу в реєстр департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин. Фактично мерія дає шанс узаконити тимчасові споруди, при дотриманні певних вимог. За рішенням комісії з містобудування та архітектури тимчасові споруди будуть легалізовані лише тоді, коли попередньо отримають паспорт прив’язки. Паспорт прив’язки – це аналог технічного паспорта будинків та споруд, зведених на постійній основі, а також кадастрового плану для земельної ділянки. Паспорт прив’язки тимчасової споруди повинен мати план прив’язки будівлі, створеної на геодезичній основі, графічні і текстові матеріали, які описують інженерне забезпечення МАФа і його кольорове рішення. Так чи інакше, при встановленні МАФа не обійтися без геодезичних робіт, включаючи кадастрову і топографічну зйомку місцевості. Це робиться для того щоб прив’язати МАФ до діючої державної системи координат.

Суть ідеї зводиться до того, що в оренду для розміщення ТС надається не земельна ділянка, а певний об’єкт благоустрою – частина вулиці, проспекту, площі тощо.
Це питання неоднозначне, але з точки зору формально-юридичної логіки ТС – це рухоме майно, а вимагати оформлення прав на землю під ним – це все одно що вимагати орендувати ділянку під чемоданом, який ви поставили на тротуар.

Вочевидь, в такий спосіб дещо вирішиться проблема з надходженнями до бюджету. Власники ТС платитимуть реальні кошти за конкретне право, а не так як зараз – пайову участь в утриманні об’єктів благоустрою, або плату за землю, жодних прав на яку немає.

З поясненнями стосовно комплексної схеми на засіданні виконкому виступила керівник “Архітектурної майстерні” Альвіна Рибченко, зазначивши, що на основі затвердженого плану місто Бердичів умовно було поділено на п’ять  територіальних зон. Зона А – центральна частина міста, включаючи магістральні вулиці. Зона Б – це також переважно центральна частина міста, але з багатоповерховими будинками. Зона В – це квартали садибної забудови з розвиненою інфраструктурою об’єктів торгівлі та побутового обслуговування. Зона Г – промислові зони з незадовільним розвитком інфраструктури і зона Ж – це кладовища, залізниця, територія ботанічного саду. У комплексній схемі місто розбите на квадрати, де зазначені вже існуючі тимчасові споруди та обмеження для заборони встановлення тимчасових споруд. Це 50 м від території ринків, навчальних закладів, культових споруд, будівель, пам’ятників і пам’ятних знаків, об’єктів центральної архітектури – фонтанів, крім тимчасових споруд у комплексі із зупинками.

Розробник схеми пояснила, що нині в зонах А і Б (центральна частина міста та мікрорайони, забудовані багатоповерховими будинками) існує перенасиченість тимчасовими спорудами, тому нові встановлювати там недоцільно. Власників існуючих тимчасових споруд зобов’яжуть привести їх в належний вигляд, який би вписувався в комплексну схему міського дизайну зі збереженням стилістики, з обов’язковим погодженням з містобудівною радою. Інші три зони допускають розміщення тимчасових споруд в місцях, віддалених від забудови та вздовж вулиць згідно будівельних норм з обов’язковим погодженням містобудівної ради.

В складі комплексної схеми визначені обмеження до місць розташування тимчасових споруд. Фактичне місце розташування повинно відповідати загальній схемі розміщення, яка буде надана в паспорті тимчасової споруди. Її зовнішній вигляд має відповідати загальній або розробленій комплексній схемі чи індивідуальному проекту. Не допускається встановлення тимчасових споруд ближче ніж 20 метрів від перехрестя вулиць, біля кожної споруди повинно бути зовнішнє штучне освітлення, впритул до неї – дорожнє покриття встановленого типу. Забороняється розміщення тимчасових споруд на інженерних комунікаціях, в окремих випадках – з обов’язковим отриманням погодження у організацій, які експлуатують ці комунікації. Забороняється розміщувати тимчасові споруди на дитячих майданчиках, ближче 10 метрів від вікон будівель, дорожніх знаків та автобусних зупинок.

Впродовж року підприємці мають осучаснити тимчасові споруди та виготовити вищевказані паспорти прив’язки. Очевидно одне: якщо вимоги виконані не будуть, тоді об’єкт підлягатиме знесенню. Персонально по кожній споруді буде проводитися аналіз відповідності та прийняте конкретне рішення. Відповідно до рекомендацій містобудівників знесенню підлягатимуть самовільно встановлені тимчасові споруди.  Містобудівна рада радше вітатиме зведення капітальних споруд, аніж тимчасових. Міський голова Василь Мазур каже, що слід створити умови, щоб підприємці будували капітальні споруди: “Підтримка підприємців – це шлях, по якому потрібно рухатися далі”.