Додому НОВИНИ Влада і громада РЕФОРМОВАНА МЕДИЦИНА, ЧИ ЗАЛИШЕНІ НАПРИЗВОЛЯЩЕ ПАЦІЄНТИ?

РЕФОРМОВАНА МЕДИЦИНА, ЧИ ЗАЛИШЕНІ НАПРИЗВОЛЯЩЕ ПАЦІЄНТИ?

506
ПОДІЛИТИСЬ

Сьогодні чуємо багато розмов про потребу реформування медицини. Одначе плани та ідеї чиновників нерідко далекі від реалій та не враховують інтереси громадян на місцях.

Зокрема, декілька років тому було реформовано швидку допомогу на “Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф”.

Таким чином, наприклад, бердичівське відділення центру (служба 103) нині підпорядкована безпосередньо головному лікарю Житомирського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Нині, щоб транспортувати пацієнта до обласного лікувального закладу потрібно отримати згоду керівництва житомирського центру. А якщо мова йде про невідкладні стани, коли людина потребує термінового втручання? Про яку екстрену допомогу може йти мова?  Крім того, родичі повинні своїм коштом заправити пальним карету швидкої допомоги, аби довезти хворого до Житомира. Що ж робити тим, в кого немає коштів?

Ці та інші проблеми я порушив на позачерговій сесії міськради, яка відбулась в понеділок. На прикладі своїх рідних стикнувся з усіма “принадами” вітчизняної медицини. Виявляється, на станції “швидкої допомоги” відсутні так звані санітари – молодші медичні працівники, котрі могли б винести хворого з помешкання до машини, або привезти з лікарні і занести на потрібний поверх до квартири. Тобто родичі пацієнта повинні терміново за будь-якої пори доби вишукувати друзів, сусідів, родичів, які могли б допомогти знести хворого до карети швидкої. (Іноді в цьому їм допомагають фельдшер та водій швидкої, хоча це не їхня функція).

Але, якщо не дай Боже, потрібна невідкладна допомога в лікувальному закладі Києва, то про транспортування туди на “швидкій допомозі” взагалі можна забути! Це щось з розряду фантастики! Ось і залишаються пацієнти наодинці зі своїми проблемами, або змушені користуватися послугами з транспортування приватної київської клініки із захмарними цінами.

Тож ці питання потребують негайного вирішення. Сподіваємось, відповідні служби виконкому, в тому числі новостворений відділ охорони здоров’я запропонують депутатам шляхи подолання цих проблем. Мова йде про те, щоб у розпорядженні міста був відповідно обладнаний сучасний автомобіль “Швидкої допомоги”, розрахований на транспортування хворих з невідкладними станами до обласних та столичних лікувальних закладів. Крім того, у бюджеті міста слід передбачити кошти на покриття транспортних витрат для таких пацієнтів. Також забезпечити наявність молодшого медперсоналу, котрий би здійснював кваліфіковане транспортування хворих у стаціонар.

Принагідно висловлюю подяку депутату міської ради Станіславу Лужанському та командиру Бердичівської військової частини Андрію Малиновському, а також депутату обласної ради Ігорю Романському за допомогу в транспортуванні хворого батька.

Юрій СОКАЛЬСЬКИЙ, депутат міськради, віце-голова постійної комісії інфраструктурного та стратегічного розвитку, промоцій та міжнародної співпраці.