Додому НОВИНИ Влада і громада Робота Бердичівського суду під час виборчого процесу

Робота Бердичівського суду під час виборчого процесу

277
ПОДІЛИТИСЬ

Судовий захист виборчих прав – це гарантія демократичного проведення виборів, зокрема місцевих, які відбудуться у нашій країні 25 жовтня цього року. Тож іще раз нагадуємо, з яких «виборчих» питань можна звертатись до Бердичівського міськрайонного суду, та в якому режимі він працюватиме безпосередньо під час виборчого процесу.

Отож, Бердичівському суду, як адміністративному, підсудні справи, пов’язані з:
– оскарженням рішень, дій чи бездіяльності дільничних виборчих комісій та їх членів;
– оскарженням дій чи бездіяльності ЗМІ, інформаційних агентств, підприємств, установ, організацій, їх посадових та службових осіб, творчих працівників ЗМІ та інформагентств, що порушують законодавство про вибори;
– оскарженням дій чи бездіяльності кандидата у депутати сільської, селищної ради, кандидатів на посаду сільського, селищного голови, їх довірених осіб;
– уточненням списку виборців.

Увага! Позовні заяви про уточнення списку виборців подаються до суду без сплати судового збору не пізніше, ніж за 2 дні до дня голосування! Тобто, останній день, коли ще можна внести себе до списку виборців – це 22 жовтня. Після цього дня суд залишатиме такі заяви БЕЗ РОЗГЛЯДУ, тож просимо цікавитись своєю наявністю у списках виборців завчасно!

У разі оскарження рішень, скоєння дій чи допущення бездіяльності дільничних виборчих комісій, які мали місце ДО дня голосування, подати до суду відповідну заяву можна протягом 5 днів з дня прийняття ними рішення, вчинення дій чи бездіяльності, але не пізніше 24-ї години дня, що передує дню голосування.

Заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності ДВК, що мали місце У ДЕНЬ ГОЛОСУВАННЯ, під час підрахунку голосів та встановлення результатів голосування на дільниці, можна подати до суду протягом двох днів з дня прийняття такого рішення, вчинення дій чи допущення бездіяльності.

Право оскаржити рішення, дії чи бездіяльність ЗМІ, підприємств, установ, організацій тощо мають виборча комісія, кандидат, партія (блок), місцева організація партії, які є суб’єктами виборчого процесу, а також усі виборці, чиї права та інтереси щодо участі у виборах порушено. Звернутись до Бердичівського міськрайонного суду із такими позовами можна у 5-денний термін з дня прийняття рішення, вчинення дій чи допущення бездіяльності, але не пізніше 22-ї години дня, що передує дню голосування.

Такі ж самі вимоги до термінів подачі мають і позовні заяви щодо оскарження дій чи бездіяльності кандидата у депутати сільської, селищної ради, кандидатів на посаду сільського, селищного голови, їх довірених осіб.

Справи, пов’язані з оскарженням рішень, дій чи бездіяльності зазначених вище осіб та суб’єктів, котрі надійшли ДО дня голосування, вирішуються судом протягом двох днів, але не пізніше ніж за дві години до старту голосування.

!!! Справи, що надійшли до суду У ДЕНЬ ВИБОРІВ, вирішуються ДО ЗАКІНЧЕННЯ ГОЛОСУВАННЯ.

Якщо ж справа надійшла після закінчення голосування, то час її розгляду становитиме до двох днів.

І наостанок інформуємо про наш графік роботи напередодні та у день місцевих виборів:
– 22 і 23 жовтня працюємо з 8.45 до 24.00;
– 24 жовтня робота суду почнеться о 9.00 та закінчиться о 21.00;
– 25 жовтня судді і працівники апарату працюватимуть з 8.00 до 20.00.

Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду
Житомирської області.