Додому НОВИНИ Влада і громада Рятувальники застерігають: ніколи не підпалюйте суху траву

Рятувальники застерігають: ніколи не підпалюйте суху траву

664
ПОДІЛИТИСЬ

Із встановленням теплої сухої погоди пожежно-рятувальні підрозділи все частіше залучаються до ліквідації пожеж в екосистемах: внаслідок необережного поводження з вогнем, звичайної необачності, горить суха рослинність та її залишки на відкритих територіях.

У зв’язку з цим Бердичівський міськрайонний відділ Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Житомирській області закликає громадян відмовитися від практики спалювання опалого листя‚ сухої трави та інших рослинних залишків. Адже кожен підпал не лише завдає суттєвої шкоди довкіллю, а й призводить до інших негативних наслідків, несучи загрозу життю та здоров’ю людей.

Невинні, на перший погляд, спалювання можуть призвести до масштабних пожеж, загрожувати знищенням житлових будівель та життю людей. Крім того, слід зазначити, що вогнем знищується не лише сухостій, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів. Руйнується гумус, гинуть ґрунтоутворювальні організми та бактерії, які відіграють важливу роль у мікробіологічних процесах і допомагають рослинам засвоювати корисні речовини. Це призводить до погіршення якості ґрунтів і, як наслідок, до зниження урожайності.

Під час горіння листя та інших рослинних залишків у повітря вивільняються шкідливі хімічні сполуки, які знижують імунітет людини, викликають алергію, захворювання дихальних шляхів, посилюють негативний перебіг хронічних, а також сприяють розвитку онкологічних захворювань.

Дуже часто спалення сухої трави переростає у великомасштабні пожежі. Швидкість поширення вогню, під час таких пожеж, надзвичайно висока, тому локалізувати їх на відкритих територіях дуже важко. Особливо небезпечним є спалювання сухої трави на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, поблизу лісових масивів. У населених пунктах спалення сухої трави або листя на присадибних ділянках може перерости у неконтрольоване горіння. Це загрожує знищенням будівель і споруд житлового сектору. Крім того, погіршення видимості на автодорогах через дим від таких багать може стати причиною дорожньо-транспортних пригод.

Бердичівський міськрайонний відділ Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Житомирській області нагадує, що за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. Такі дії несуть загрозу навколишньому середовищу та становлять небезпеку для життя людей.

Рятувальники застерігають: ніколи не підпалюйте суху траву у лісі, на полі, городі, біля своїх будівель! Будьте обережні з джерелами відкритого вогню, із сірниками та цигарками. Якщо ви помітили невелике загоряння трави або тліючу підстилку від покинутого багаття, намагайтеся загасити його самі. Іноді досить просто затоптати полум’я (ще потрібно почекати й переконатися, що трава або підстилка дійсно не жевріють, інакше вогонь може з’явитися знову). Якщо пожежу не можливо загасити самотужки – негайно телефонуйте до оперативно-рятувальної служби “101”, повідомте про виявлений осередок загоряння та вкажіть точне місце його знаходження.

Лише спільними зусиллями рятувальників та свідомим ставленням громадян можна створити надійний заслін від масштабних пожеж!

Рейко В. Є., заступник начальника
Бердичівського міськрайонного відділу
Управління ДСНС України у Житомирській області