Додому НОВИНИ Влада і громада Свята об’єднують, чи роз’єднують?

Свята об’єднують, чи роз’єднують?

352
ПОДІЛИТИСЬ

Нещодавно в Бердичеві вже традиційно за участі місцевого рабина та голови міської громади було запалено першу свічку єврейського свята Хануки. І відразу ж у мережі Фейсбук із цього приводу з’явився допис шанованої мною людини, депутата, начебто демократа і реформатора, який обурився: чому в українському Бердичеві святкують Хануку?

І це дуже тривожний сигнал. Україна, на жаль, вже має певні конфлікти майже з усіма сусідніми державами, то невже і на місцевому рівні почнемо ділити своїх громадян за національністю, релігійними уподобаннями та іншими критеріями? А чому відзначають Хануку саме в Бердичеві, відповідаю: саме тому, що наше місто здавна було єврейським, в якому наприкінці XIX століття проживало більш як 80% єврейського населення. І саме у той період місто здобуло славу найбільшого торгового центру нашого регіону, поступаючись за цим показником лише Києву, Харкову та Одесі.
Лише трагічні події Другої світової кардинально змінили національний склад міста. Ніби то освічені та культурні німці в роки окупації цілеспрямовано знищили майже 40 тисяч місцевих євреїв.

В Бердичеві в усі часи мирно уживались представники всіх націй, які тут проживали. Наші жителі також відзначають і католицькі свята, і православні, і мусульманський Курбан-Байрам.

Тож варто згуртовувати людей різних націй та віросповідань, а не вносити розбрат між ними.

Володимир КРАВЧЕНКО.