Додому НОВИНИ Культура Свято науки в Бердичівському педагогічному коледжі

Свято науки в Бердичівському педагогічному коледжі

718
ПОДІЛИТИСЬ

16 травня в затишній залі одного з найстаріших навчальних закладів України І-ІІ рівня акредитації – Бердичівському педагогічному коледжі – зібралися не тільки студенти і викладачі, а й гості – представники університетів, інститутів, коледжів, шкіл і навіть дошкільних закладів із 26 міст України та з п’яти міст чотирьох держав (Німеччина, Польща, Словаччина, Білорусь). Взяти участь у Міжнародній науково-практичній конференції “Оноре де Бальзак: грані, інтерпретація, Україна” зголосилося 148 чоловік (з них – 27 докторів наук і 64 кандидати).

Таку велику аудиторію об’єднав Оноре де Бальзак, відомий у світі письменник, ім’я якого тісно пов’язане з бердичівською землею, і 220 років з дня народження якого відзначається 20 травня 2019.

Тільки переступивши поріг навчального закладу, гості починають розуміти, як серйозно готувався колектив коледжу до конференції. “Тут на кожному кроці Бальзак, – роздумує Оксана Анатоліївна Кучерук (д.п.н., Житомирський державний університет ім. І.Франка) і додає: – Щоб ми всі ні на мить не забували, для чого ми тут”.

Кожен міг побувати і відпочити в шести фотозонах, присвячених Бальзаку, познайомитися з виставкою художніх робіт студентки Вікторії Олійник (це 42 ілюстрації до творів Бальзака), виставкою робіт на бальзаківську тему, виконаних талановитим дизайнером Анною Вільчинською в техніці комп’ютерної графіки.
Перед початком серйозних наукових слухань – демонстрація відео та буктрейлерів, театральна вітальня з героями Оноре де Бальзака.

До учасників з вітальними слова звернулися директор Бердичівського педагогічного коледжу Алла Олександрівна Лейчук, заступник міського голови Валентина Василівна Адаменко, голова Бердичівської спілки поляків Юрій Євгенійович Сокальський, голова громадської організації “Центр розвитку Бердичева” Богдан Вікторович Кицак.

На пленарному засіданні виступи виголосили доктори педагогічних та філологічних наук Олена Олександрівна Ісаєва, Жанна Валентинівна Клименко (Національний педагогічний університет ім. М.Драгоманова), Ганна Леонідівна Токмань (Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет ім. Г.Сковороди), Олена Олександрівна Юрчук, Наталія Іванівна Астрахан (Житомирський державний університет ім.І.Франка).

На секційних засіданнях (працювало шість секцій) велася конструктивна розмова про місце Оноре де Бальзака у світовій літературі, досліджувалися актуальні питання сучасного бальзакознавства, презентувалися інтерпретації творчості французького письменника в українському літературознавстві, осмислювалася рецепція постаті Оноре де Бальзака в художньо-документальних джерелах, пропонувалися методичні моделі вивчення біографії та творів романіста в навчальних закладах, узагальнювалася робота з популяризації спадщини французького Прометея, наголошувалося на місці України в його житті та творчості.

Учасники конференції побували в костелі Святої Варвари, де 14 березня 1850 року Оноре де Бальзак вінчався з Евеліною Ганською, були присутні на бальзаківських читаннях в Галереї Бальзак; мали зустріч з Жан Рошем – президентом Асоціації “Бальзак-Ганська”, кавалером ордена Почесного Легіону.

Незабутнє враження справила поїздка в літературно-меморіальний музей Оноре де Бальзака у Верхівні.

Від імені учасників конференції було покладено багато квітів до місць, які знали Бальзака.

Подаємо кілька тез виступів, що звучали під час круглого столу.
Людмила Костянтинівна Суворова (к.ф.н., КЗ “Житомирський базовий фармацевтичний коледж”): “Відчуваєш велике піднесення від конференції, наснажуєшся новими думками, почуттями, насолоджуєшся інтелектуальним спілкуванням з однодумцями”.

Галина Євгенівна Шовкопляс (докторант, Київський університет ім.Б.Грінченка): “Мене порадували глибокі, змістовні, оригінальні виступи як знаних у науці вчених, так і студентів – тих молодих людей, яким творити потужну українську науку”.

Оксана Андріївна Пойда (к.п.н., Вінницький державний педагогічний університет ім.М.Коцюбинського): “Це справжнє свято науки. Не кожен столичний університет може організувати міжнародну наукову конференцію такого рівня, як це зробив Бердичівський педагогічний коледж”.

Тамара Бабійчук, к.п.н.,
голова оргкомітету Міжнародної науково-практичної конференції
“Оноре де Бальзак: грані, інтерпретація, Україна”.