Додому НОВИНИ Влада і громада Світло і тінь селянського свята

Світло і тінь селянського свята

725
ПОДІЛИТИСЬ

Народна мудрість каже: “Земля і хліб – безцінні”. І це дійсно так. Якими грішми можна оцінити врятовані мільйони міських жителів в 1932-1933 роках, коли селяни пухли і вмирали від голоду, але віддавали зерно? Та й у новітній історії саме волонтерські каравани з продовольством, зібраним у селах, допомогли вистояти нашим голодним солдатам під час війни на Донбасі.

Земля і хліб – безцінні. Хоча нині і йде намагання оцінити їх. Але якщо так, як оцінили у свій час ваучерну приватизацію заводів і фабрик, то краще цього не робити.
Незабаром будемо відзначати День працівників сільського господарства, які несподівано для всіх зуміли вже 27-й рік підряд, у порівнянні з металургією та іншими галузями народного господарства, нарощувати виробництво та давати державі валюту. Але, на жаль, незважаючи на прийняті урядом і парламентом гарні документи, малі і середні сільгоспвиробники й далі отримують від держави копійчану підтримку в порівнянні з великими агрохолдингами. Навіть зараз, коли фермер реалізовує власну продукцію, ціна на неї падає, в той час як вартість солярки різко зростає. Не красять державу і рейдерські захоплення землі та врожаю.

Але незважаючи на це, селяни будуть і надалі працювати на своїй землі, бо така вже їх одвічна хліборобська доля.

Зі святом Вас, шановні хлібодари!

Володимир Кравченко.