Додому НОВИНИ Культура Скаківка: “Хай світить сонце у Ваше віконце”

Скаківка: “Хай світить сонце у Ваше віконце”

1082
ПОДІЛИТИСЬ

Хай світить сонце
У ваше віконце
І посилає проміння
Любові і тепла,
 
Хай ваша доля
Не знає горя,
Її ви назавжди довірте
У руки Христа!

425 років тому з’явились перші відомості про це затишне, красиве село, що розквітає на теренах сучасної Бердичівщини. І хоча Скаківка має власну значно тривалішу історію (хоча б із огляду на відомі нині археологічні дослідження), саме цю напівкруглу дату відзначали минулої суботи як скаківчани, так і численні гості.

Гарна погода благоволила організаторам свята – промені осіннього сонця зігрівали гостей, що зібрались по обіді біля сільської школи, даруючи гарний настрій та наповнюючи передчуттям свята. І відчуття ці не підвели – жителі Скаківки, Журбинець, Хмелища, численні гості мали змогу відчути і хвилююче піднесення від виступів колективів художньої самодіяльності, і відчуття гордості від трудових звитяг скаківчан, і радість від належності до єдиної сільської родини…

А розпочалось святкування з виступу сільського голови Бориса Васильовича Шлапака. Він пригадав сторінки історії Скаківки, розповів про минуле та сьогодення цього села. У його словах бриніли нотки хвилювання, які пояснювались тим, що односельчани не так вже й часто святкують День рідного села. Тож організаційний комітет, що вперше зібрався місяць тому, попрацював на славу, аби святкування запам’яталось надовго.

А пам’ятати учасникам дійства буде що! Тим більше, що в гості до скаківчан завітали народний депутат України Олександр Ревега, голова Бердичівської районної державної адміністрації Петро Яригін, голова районної ради Софія Томашевська, депутат районної ради Володимир Марчук. Для Петра Івановича Яригіна, якого лише напередодні голова обласної державної адміністрації представив на новій посаді, це став перший вихід у світ, і він чудово впорався з такою участю. Поміж інших гостей прибув на свято й голова сусідньої сільської громади Віктор Овчаренко. Ці дві громади, Скаківку та Старий Солотвин, можна вважати селами-побратимами, адже старосолотвинці нещодавно також відмітили ювілей – ті самі 425 років із часу своєї появи.

На початку святкового заходу жителям села та гостям свою майстерність продемонстрував оркестр духових інструментів, який складається з членів місцевої громади Церкви християн адвентистів сьомого дня. Більш як десятиліття існує цей колектив (хоча поява духового оркестру в релігійній громаді сягає значно давнішого часу), даруючи радість творчості як його членам, так і сільській громаді у цілому. Пастор церкви Василь Мацюк із гарною промовою виступив перед присутніми, поздоровив зі святом та побажав громаді натхнення у житті. А хор релігійної громади виконав декілька пісень, серед яких українська пісня благословення “Хай світить сонце у Ваше віконце”.

На свято завітав настоятель православного храму Святого Апостола і Євангеліста Іоанна Богослова ієрей Євген Дзядух, який приєднався до теплих поздоровлень: “Нехай наше село з багатою історією розвивається і процвітає! Нехай добро, тепло та злагода перебувають в кожній родині, на нашій землі і в рідній Україні! Божої допомоги вам у справах благих, здоров’я душевного і тілесного, світлої радості та мирного неба над головою”!

Продовжив святкування справжній сюрприз – виступ колективу ансамблю Головного управління Національної поліції в Житомирській області. Пісенні композиції у виконанні солістів поліцейського творчого колективу прийшлися учасникам заходу до смаку, а самі виконавці заслужили схвальних відгуків і, звісно ж, гучних та тривалих оплесків.

Далі до слова запросили поважних гостей. Народний депутат України Олександр Ревега привітав присутніх із гарним святом та побажав миру та злагоди у кожній родині, достатку кожній домівці: “Сьогодні хочу побажати, щоб всі були щасливі. Щоб були щасливі у своїх дітях, онуках, правнуках. Щоб діти та правнуки ніколи не забували батьків. Хочу побажати, щоб в майбутньому нова об’єднана громада економічно зростала, щоб молодь поверталася додому. Щоб ми створили такі умови, щоб вони не їхали десь, а поверталися в рідне село і розбудовували його”.

Олександра Ревегу в Скаківці знають добре, адже буває він тут значно частіше, ніж в інших селах депутатського округу. Пояснення цьому просте – коли Олександр Васильович був ще депутатом Бердичівської районної ради, його закріпили за цим селом. Тож у День села всі подарунки скаківчанам вручав від свого імені та особисто. А якщо хтось із тих, хто заслужив на відзначення, з поважних причин не зміг прийти на свято, тих депутат через деякий час відвідав особисто. Тож, народний депутат України Олександр Ревега вручив подарунки: двом довгожителям села – Деркачу Пилипу Гнатовичу 1927 року народження та Півень Меланії Андріївні 1928-го року народження. Подарунки отримали також скаківчани, які цього року відмітили: 90-річчя – Добровольська Лідія Семенівна; 80-річчя – Фурманський Володимир Юхимович, Каленчук Надія Степанівна та Шлапак Лідія Дорофіївна.

Голова Бердичівської районної державної адміністрації Петро Яригін привітав скаківчан зі святом: “Борис Васильович Шлапак у своєму виступі зазначив, що Скаківка не подарувала світу великих композиторів, художників, письменників. Але я думаю, що то не велика втрата і не велика біда. Ви подарували світу тисячі і тисячі скаківчан, які роз’їхалися по всьому світу. Ви подарували світу виготовлений своїми руками той хліб, той коровай, який споживали великі письменники, поети. Ви завжди працювали натхненно, добросовісно, чесно на цій святій землі, за що вам низький уклін, велика шана і велика подяка”. Петро Іванович подарував громаді ікону Божої Матері, яка слугуватиме своєрідним оберегом села.

Софія Томашевська у своєму виступі зазначила: “Все, чим пишається сьогодні Скаківка, заслуга ваших рук, вашої праці, вашої безмежної любові до своєї малої батьківщини. Прийміть найщиріші слова вдячності за все, що ви зробили для своєї громади, яка знаходиться в межах нашого Бердичівського району, а отже зробили і для всього району. Нехай Господь благословляє вас на самі гарні звершення, нехай процвітає ваша громада. Нехай радістю і щастям повниться кожна ваша родина. Зі святом вас!”.

З нагоди Дня села Софія Броніславівна вручила Почесну грамоту Бердичівської районної ради та райдержадміністрації бригадиру тракторної бригади Брижуку Миколі Яковичу за багаторічну сумлінну працю на благо громади.

Серед людей праці на святі відмітили скаківчанку, кавалера ордену Трудової Слави III ст. Марію Петрівну Пацало. Багато років віддала вона праці в місцевому господарстві на відгодівлі великої рогатої худоби. Згадали й про ліквідатора наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Олійника Миколу Степановича, якому Олександр Ревега вручив гарний подарунок.

Скаківка зберігає пам’ять про 21-го земляка, який помер у часи Голодомору 1932-1933 рр. Пам’ятають і про односельчан, що загинули у роки Другої світової війни та під час бойових дій у зоні АТО, захищаючи східні кордони нашої країни. Пам’ять про них вшанували Хвилиною мовчання….

Ведучі свята просувались крок за кроком по заздалегідь складеній програмі. Привітали сімейну пару, яка прожила спільним життям 57 років – подружжя Євгенії Яківни та Дмитра Федоровича Мацюків. Срібний ювілей відзначили Микола Петрович та Ольга Андріївна Пацало, відмітили й нову родину, що з’явилась у селі – Богдана та Олену Святецьких.

Історія села триває. Її дописуватимуть ті, хто житиме у 21-у столітті. На святі щиро привітали наймолодших жителів Скаківки – Кіру Олександрівну Каленчук та Єгора Євгеновича Назаревича. Привітали й багатодітних матерів, яким присвоєно почесне звання “Мати-героїня”. Сельчанки Анастасія Тихонівна Байдик та Світлана Федорівна Пасічник народили та виховали по п’ятеро дітей, дочекались онуків.

Чимало було нагороджень та привітань, приємних несподіванок і сюрпризів, оплесків та посмішок. Три години офіційної церемонії пройшли на одному диханні. І по її закінченні люди ще довго не розходитись, ділячись між собою враженнями та гарними думками.

У Скаківці гостинно приймали та від душі пригощали: до смачних страв сільських кулінарок додались запашна юшка та наваристий плов, приготовлені у казанах на багатті. А місцева калганівка та наливки лише додавали настрою.

Довго ще селом лунали музика та пісні, які перервались лише на декілька хвилин потужним салютом. Отже, свято вдалось.

Сільська рада та громада щиро дякують усім, хто взяв участь в організації та проведенні заходу, а перш за все численним спонсорам: народному депутату України Олександру Ревезі, депутату Житомирської обласної ради Павлу Чернявському, керівникам сільськогосподарських підприємств СТОВ “Урожай” Віктору Олянюку, ТОВ “Норм-Агро” Ірині Унгурян, ТОВ “Агрофірма “Світанок” Наталії Круківській, СП “РІФ-1” Сергію Фурманському, головному лісничому ДП “Бердичівське лісове господарство” Григорію Івасюку, приватним підприємцям Олександру Доманському, Андрію Гортовлюку, Олександру Ковальову, Ірині Плокотнюк, Ганні Шаповал.

Зі святом тебе, Скаківка!

Анатолій Горобчук.