ПОДІЛИТИСЬ

У четвер, 9 серпня, у День Святого Пантелеймона Цілителя у залі Бердичівської РДА проходило справжнє мистецьке свято. Творчі колективи Бердичівського району атестувались на предмет підтвердження звання “народний”.

А саме – народна аматорська хорова капела Бердичівського районного Центру культури і дозвілля. Була створена в 1968 році. У листопаді 1977 року аматорській хоровій капелі було присвоєно звання “народна”, яке і по сьогодні успішно підтверджується. Колектив брав участь у багатьох обласних фестивалях-конкурсах, де займав призові місця. 20 травня 2017 року на V обласному фестивалі-конкурсі хорової музики “AveMaria” Народна хорова капела Бердичівського районного Центру культури і дозвілля була нагороджена Житомирським обласним Центром народної творчості та Управлінням культури облдержадміністрації за почесне II місце. Також Василь Пупін, Заслужений працівник культури України, отримав диплом в номінації “Кращий диригент хору”. Учасники колективу – це, перш за все, люди, які закохані у хоровий спів. Капела є творчою лабораторією для працівників культури району.

Колектив “Сузір’я” був створений у вересні 2000 року, у червні 2006 року було присвоєно звання “народний”. Ініціатором створення цього колективу став Василь Іванович Пупін, Заслужений працівник культури України. Хоровий колектив є постійним учасником масових заходів району та міста. За цей час він здобув незрадливе коло шанувальників. Виступи колективу – завжди свято для душі та серця. В репертуарі колективу більше 120 високохудожніх творів. 2018 рік для хорового колективу був дуже плідним. 28 квітня 2018 року народний аматорський хоровий колектив “Сузір’я” взяв участь у VI обласному фестивалі-конкурсі хорової пісні, пам’яті Анатолія Пашкевича та був нагороджений дипломом Управління культури обласної державної адміністрації, Житомирського обласного Центру народної творчості, відділом культури і туризму Баранівської райдержадміністрації за почесне II місце. 2 червня 2018 року колектив взяв участь і був нагороджений дипломом Управління культури та туризму обласної державної адміністрації за участь у II-му Всеукраїнському фестивалі хорових колективів та вокальних ансамблів ім. Івана Сльоти “А льон цвіте”.

Народний аматорський ансамбль народної пісні “Ладомир” Бердичівського районного Центру культури і дозвілля був створений у 2000 році. Упродовж 18 років існування колективу одним із напрямків його творчої діяльності є народна пісня. Колектив має свій особливий стиль виконання, а головне – йому притаманне вміння щиро спілкуватися з глядачем мовою пісні, слова, мелодії. Керівник ансамблю є Тетяна Мінич. 28 квітня 2018 року Народний аматорський ансамбль народної пісні “Ладомир” Бердичівського районного ЦКіД прийняв участь у VІ обласному фестивалі-конкурсі хорової пісні пам’яті Анатолія Пашкевича “Мамина вишня”, де був нагороджений дипломом лауреата ІІ ступеня в номінації “ансамблі”. Щоразу під час виступів ансамбль зачаровує все більше людських сердець небайдужих до прекрасного. Кожен виступ ансамблю “Ладомир” – це чудова барвиста вистава, що захоплює глядачів і викликає почуття гордості за Україну та її народ. Життєве кредо ансамблю – “Лад” і “Мир”.

Народний аматорський театральний колектив “Мельпомена” Бердичівського районного Центру культури і дозвілля був створений у 2006 році. Ініціатором створення стала Олена Валентинівна Якимчук. Вистави, які були представлені на розсуд глядача Народним аматорським колективом “Мельпомена”: “Бояриня” (драматична поема Лесі Українки), “По-модньому” (комедія з народного побуту М.Старицького), “Сватання” (комедія Є. Кравченка ), “Кайдашева сім’я” (Івана Нечуя-Левицького). А у четвер глядачі переглянули виставу (за мотивами драми-феєрії Лесі Українки) “Лісова пісня”.

Народний театральний колектив Бердичівського районного Центру культури і дозвілля (керівник Лариса Сливка) представив на розсуд глядача виставу сучасної української драматургії “У всьому винен гороскоп” Н. Максимчук.

Народний аматорський колектив Будинку культури с. Райгородок Бердичівського району Житомирської області був створений у 1990 році. Вистави радували і радують не тільки своїх односельців, а й багать. Нині колектив театру очолює Лариса Кушнірук. А в актовій залі РДА глядач переглянув прем’єру вистави М. Старицького “Як ковбаса та чарка, то минеться сварка”.

Мистецькою родзинкою заходу став виступ фольклорного колективу “Кралечки” Центру культури і дозвілля (керівник – Тетяна Мінич). Атестаційна комісія схвально відгукнулася про виступ колективу, а також були подані документи на колегію управління культури та туризму обласної державної адміністрації про присвоєння почесного звання “народний”.

Прес-служба Бердичівської райдержадміністрації.