Додому ІНФОРМАЦІЯ УВАГА – поліомієліт вже в Україні!

УВАГА – поліомієліт вже в Україні!

859
ПОДІЛИТИСЬ

1 вересня оголошено про спалах поліомієліту в Україні. Причина – низький охват дітей щепленнями в Україні після 2008 року. Так, у 2014 році менше половини (49%) українських дітей було вакциновано проти поліомієліту. А цього року, через брак вакцини, щеплення отримали лише 14% малюків віком до одного року.

Поліомієліт – це інфекційне захворювання, при якому уражається центральна нервова система, шлунково-кишковий тракт і лімфатична система.
Вірус поліомієліту, потрапивши в організм, проникає в нервову систему через кров, уражає різні відділи, переважно рухові клітини спинного мозку, а також нервові корінці, які відповідають за рухи.

Причини
Збудник поліомієліту – вірус, який поширюється повітряно-крапельним шляхом, або разом з немитими продуктами і виділеннями хворої людини. Збудник захворювання досить стійкий, він здатний кілька місяців жити в молоці, овочах, у стічних водах і фекаліях. Однак зазнає впливу дезінфікуючими препаратами і високої температури. Це єдиний спосіб обробки предметів побуту або продуктів, що виключає зараження.
Інкубаційний період поліомієліту триває приблизно два тижні. Спочатку вірус потрапляє в кишечник і фіксується на слизових оболонках. Потім проникає в кровоносну систему, разом з кров’ю поширюється по всьому організму, впливаючи на внутрішні системи і органи.

Симптоми поліомієліту в більшості випадків починаються з головного болю, діареї та підвищеної температури. Крім цього, відзначаються різні неврологічні порушення. Вірус в організмі проходить декілька основних етапів, які в медицині розрізняють таким чином:
– інкубаційний період (тривалість становить від 2-х до 21 дня);
– період предпаралітичний, діагностується млявість і слабкість м’язів (тривалість від
2-х до 6 днів);
– паралітичний: м’язи стають важко керованими і більш щільними;
– відновний (тривалість складає приблизно один рік);
– період залишкових явищ, при якому зміни м’язів викликають деформацію кінцівки.

Діагностика ґрунтується на даних лабораторних досліджень і клінічних проявах поліомієліту. Попередній аналіз встановлюють, виходячи з епідеміологічних даних і характерних проявів захворювання. Враховуються також дані про вакцинацію.

Лікування і профілактика
Внаслідок епідеміологічної активності (високого ступеня заразності) людина, яка заражена вірусом поліомієліту, в обов’язковому порядку підлягає терміновій госпіталізації. Проводять лікування в інфекційних стаціонарах.
Кращою профілактикою поліомієліту є суворе дотримання гігієни (старанне миття продуктів харчування і рук). Не можна купатися в брудних водоймах, оскільки вірус може потрапити в організм разом з проковтнутою водою. В нашій країні проводиться обов’язкова вакцинація від поліомієліту, гарантує довічний імунітет. Перше щеплення роблять дитині в два місяці, друге – у 4 місяці, третє – в 6 місяців. Повторну вакцинацію проводять у 18 місяців, 6 років та 14 років.
Щеплення дітей з порушенням цього Календаря призначаються лікарем з такого розрахунку, щоб дитина встигла одержати чотириразове щеплення проти поліомієліту до 17 років 11 місяців 29 днів. У разі неможливості отримати 4 дози вакцини проти поліомієліту дитиною до 17 років 11 місяців 29 днів вводять стільки доз, скільки дитина встигне отримати до виповнення їй зазначеного віку.
Для проведення першого та другого щеплення незалежно від віку використовується інактивована вакцина проти поліомієліту.

А. Побережець, лікар-терапевт.