Додому НОВИНИ Влада і громада У Бердичеві проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів

У Бердичеві проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів

61
ПОДІЛИТИСЬ

29 червня під головуванням керівника Бердичівської окружної прокуратури Віталія Шпака відбулась координаційна нарада керівників правоохоронних органів м. Бердичева та Бердичівського району, на якій обговорено стан запобігання і протидії злочинності, у тому числі на пріоритетних напрямах та в умовах відсічі збройній агресії російської федерації, упродовж 5 місяців 2022 року.

Учасниками заходу стали начальник Бердичівського райвідділу поліції Олег Мельничук, начальник місцевого підрозділу Служби безпеки України Роман Сальник, а також керівники місцевих установ виконання покарань Олександр Доробалюк, Віктор Муц та Арменак Чобанян.

Відкриваючи нараду, Віталій Шпак відзначив, що у сучасних непростих умовах, в яких перебуває наша країна важливою є критична оцінка здатності правоохоронців регіону своєчасно відповідати на запити суспільства й належним чином забезпечувати охорону його інтересів.

Незважаючи на складний для держави час та нові виклики сьогодення, певною мірою вдалося якісно переорієнтувати роботу в умовах військового стану.

Вжитими заходами вдалося досягти низки позитивних результатів. Зокрема, зменшилась на 20,9 % кількість зареєстрованих кримінальних правопорушень. При цьому,  на 30,2 % менше скоєно тяжких злочинів.

Спостерігається позитивна тенденція до зниження кількості кримінальних правопорушень проти життя і здоров’я особи. Їх питома вага у структурі злочинності зменшилась на 32,3%. На 46,7% менше допущено фактів порушення правил безпеки дорожнього руху.

Правоохоронними органами викрито 7 кримінальних правопорушень за фактами колабораційної діяльності. Організовано ефективну роботу з протидії кримінальним правопорушенням у земельній сфері.

Попри це керівник прокуратури зазначив, що наявна низка проблемних питань, які потребують нагального спільного вирішення, а тому необхідно консолідувати роботу правоохоронців, насамперед, на пріоритетних напрямках спільної діяльності.

Зокрема, Віталій Шпак звернув увагу правоохоронців на таке актуальне в умовах сьогодення питання як захист економічних інтересів держави в період військового стану. Очільник прокуратури наголосив не необхідності протидії кримінальним правопорушенням, пов’язаним із незаконним використанням гуманітарної та благодійної допомоги, а також фактам розкрадання бюджетних коштів.

Також зазначив, що потрібно вжити невідкладних заходів щодо перевірки законності діяльності на підвідомчій території підприємств, беніфіціарними власниками яких є резиденти російської федерації та республіки білорусь.  Не допустити прихованого виведення такими суб’єктами господарювання капіталу, фінансування за рахунок отриманих в Україні прибутків оборонного сектору держави-агресора та територіальної діяльності проти України.

Віталій Шпак закликав правоохоронців забезпечити неухильне дотримання процесуального законодавства при реєстрації та розслідуванні кримінальних правопорушень, пов’язаних зі збройною агресією.

Звернув увагу на особливості роботи зі свідками та потерпілими від таких правопорушень, якими, як правило, є внутрішньо переміщені особи.

Учасниками наради також обговорено питання боротьби з фактами збуту наркотичних засобів на підвідомчій території та протидії кримінальним правопорушенням у сфері охорони навколишнього середовища.

Правоохоронці погодились, що наступальницьких дій потребує робота з викриття кримінальних правопорушень, пов’язаних з ухиленням від призову на військову службу під час мобілізації, а також колабораційної діяльності.

З керівниками установ виконання покарань обговорено такі проблемні моменти як надходження до засуджених заборонених речовин, вчинення останніми повторних злочинів та інше. Насамперед гостро постало питання вчинення одним із засуджених умисного вбивства.

Підсумовуючи, учасники наради визначили основні організаційно-практичні заходи задля усунення наявних недоліків в роботі та забезпечення законності на підвідомчій території у період, коли наша держава протистоїть збройній агресії російської федерації.

Бердичівська окружна прокуратура