Додому НОВИНИ Культура У Богородчанах відбувся IV Всеукраїнський пісенний фестиваль “Дзвони Прикарпаття”

У Богородчанах відбувся IV Всеукраїнський пісенний фестиваль “Дзвони Прикарпаття”

1016
ПОДІЛИТИСЬ

20-21 вересня у Богородчанському Палаці культури проходив IV Всеукраїнський пісенний фестиваль “Дзвони Прикарпаття”.

Вперше він відбувся у 2006 році. Засновником фестивалю є поет-композитор, голова громадської організації “Дзвони Прикарпаття” Володимир Куртяк, а директором – відома прикарпатська співачка Світлана Весна. Метою фестивалю “Дзвони Прикарпаття” є підтримка молодих виконавців, популяризація і розвиток українського естрадного мистецтва.

Фестиваль проводився за підтримки управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Богородчанської райдержадміністрації, Богородчанської районної ради, відділу культури, національностей та релігій РДА, громадської організації “Дзвони Прикарпаття”. Інформаційними спонсорами виступили обласне телебачення “Галичина”, районний часопис “Слово народу” та Івано-Франківське обласне радіо.

Для незалежного і професійного оцінювання конкурсантів на фестиваль було запрошено високоповажне журі – Героя України, народну артистку України Ніну Матвієнко (голова журі), народного артиста України, поета-пісняра Вадима Крищенка, заслуженого артиста України Ярослава Крайника. До складу журі також увійшли засновник фестивалю Володимир Куртяк, директор фестивалю Світлана Весна та перший заступник голови райдержадміністрації Ростислав Заремба.

Спеціальним гостем фестивалю “Дзвони Прикарпаття” була Ірина Колтакова з міста Глухів Сумської області, яка є власницею найбільшої в Україні колекції дзвіночків, занесеної до Національного реєстру Криги рекордів України. Ірина Семенівна презентувала частину своєї колекції у вигляді виставки різноманітних дзвіночків, які були головними символами фестивалю.

Головним меценатом заходу став голова Богородчанської районної державної адміністрації Ярослав Паранюк.

20 вересня відбулося урочисте відкриття фестивалю. Перед присутніми виступили Ніна Матвієнко, Вадим Крищенко, Ярослав Паранюк, Ірина Колтакова, а також начальник відділу культури, національностей та релігій райдержадміністрації Галина Канюк. Після проведення жеребкування почалося прослуховування учасників фестивалю, яке тривало майже весь день, адже їх було чимало – 56 дітей з чотирьох областей України – з Івано-Франківської, Тернопільської, Житомирської та Одеської.

Всі конкурсанти виявилися дуже талановитими і добре підготовленими. Вони продемонстрували високий рівень виконавської майстерності та артистизму. Учасники фестивалю мали можливість почути від членів журі професійні поради з покращення їхньої майстерності. Ввечері на дітей чекала приємна несподіванка – дружня ватра, яка допомогла їм ближче познайомитися між собою і ще раз продемонструвати свої таланти.

У понеділок, у свято Різдва Пресвятої Богородиці, відбулася церемонія нагородження переможців фестивалю та гала-концерт. У церемонії взяли участь члени журі, а також начальник управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації Володимир Федорак, голова районної державної адміністрації Ярослав Паранюк, начальник відділу культури, національностей та релігій РДА Галина Канюк, спеціальний гість фестивалю, колекціонер дзвіночків Ірина Колтакова. Молитву за Господнє благословення провів голова Молодіжної комісії Івано-Франківської єпархії УГКЦ о.Віталій Дем’янець. Вели церемонію нагородження чарівні ведучі – Тетяна Бариляк та Олександр Шинкарук.

Нагородження розпочалося з вручення дипломів за мистецьке виховання творчої молоді директору Богородчанської дитячої музичної школи Марії Пастух, керівнику зразкової вокальної студії “Ліра” Оксані Лісовській та керівнику першої вокальної школи Ірини Батюк п.Ірині.

Володарями Гран-прі фестивалю стали солістка Христина Юрчило з міста Надвірна та гурт “Фреш” з міста Івано-Франківськ.

DSC_0897_1

Перше місце зайняли дует “Жолудь” у складі Інни Морозова та Дмитра Печенюка (м. Бердичів Житомирської обл.), які виконали пісню “Не відпускай”, музика – бердичівського композитора і співака Сергія Ігнатенка, слова – Інни Морозової та Дмитра Печенюка.

Всі конкурсанти отримали на згадку про участь у фестивалі пам’ятні кубки та дипломи.

Гала-концерт розпочався з виконання популярних пісень Ніною Матвієнко та читання власних віршів Вадимом Крищенком. Крім учасників фестивалю, своїм співом чарували Світлана Весна, Ярослав Крайник та Тетяна Бариляк. Володимир Куртяк презентував свою нову пісню, яку присвятив своїм друзям – Олександру Креховському, який брав участь у бойових діях на Сході України, і Ярославу Паранюку, який всіляко допомагає воїнам АТО, а також всім захисникам Української держави.

Учасники та гості фестивалю отримали багато позитивних вражень і безліч нових знайомств, а організатори обіцяли зробити все можливе, щоб зустрітися з усіма на V Всеукраїнському пісенному фестивалі “Дзвони Прикарпаття” в наступному році.

DSC_0665_1