Додому НОВИНИ Культура «У нашім раї на землі нічого кращого немає, як тая мати...

«У нашім раї на землі нічого кращого немає, як тая мати молодая з своїм дитяточком малим»

313
ПОДІЛИТИСЬ

В Україні стає доброю традицією відзначати в другу неділю травня День матері, берегині, духовної опори роду. Цього дня вся наша любов, ніжність, чуйність їй – Матері, яка дала нам життя, і всім Матерям землі.

Мати – це найрідніша людина для кожної дитини. В кожного з нас теплі спогади пов’язані з матусею. Матуся вчила нас змалечку бути готовим до життєвих випробувань і поступово пізнавати життя, саме мама змогла в нас зростити любов до людей. Саме вона вчить нас що погано, а що добре, але серед усіх премудростей материнської науки, найперша – любити людей. Мама навчає нас на власному прикладі таким якостям, як вірність та повага – вірність своїм друзям, вірність Батьківщині, повага до старших людей та родичів. Ця прадавня етична засада втілена в заповідях Господніх: «Шануй батька свого і матір свою, щоб довгими дні твої були на землі».

Мама – наш перший вчитель. З дитинства мати навчала нас допомагати іншим та любити їх. Мама вчила нас Біблії і тим крилатим біблійним висловам, які спонукають на добро. Мами роблять із маленьких дітей справжні особистості. Окрім цього, мама вчить нас любити і себе, бо без цього не можна полюбити інших. Неодноразово згадуються її слова: «Шукай в людині щось хороше, воно завжди знайдеться, коли шукаєш!» Ці слова ідуть з нами у доросле життя.

Наше дитинство починається з матері. Мама – найрідніша та найдорожча у цілому світі людина. Кожне її слово, мудрі поради і добрі діла – це Книга життя, з якою вирушаємо ми в далекі світи. І перший усміх до сонця, і перше «добрий день» людям – це теж від матері. І ці слова: «не вкради», «не убий», «шануй старших» теж дає нам мама. Це вона вчила нас вимовляти перші слова, посміхатися до людей, говорити з ними ввічливо, з любов’ю. Вона нас вчила бути дорослими. І пізнаючи закони життя, саме від матері ми перейняли наймудрішу науку – любити людей. Коли ми ще були дітьми, матуся вчила поважати друзів та знайомих, бути вірним собі та оточуючим.

Скільки приємних спогадів пов’язано зі словом «мама», скільки можливого і неможливого зробила ця жінка для нас. Наша мати дала нам життя, сформувала життєві цінності, мудро зрощувала почуття та ставлення до людей. Вона завжди нас вчила творити тільки добро на землі. Скільки ночей недоспано, скільки сліз виплакано матіp’ю… Кожна мати хоче, щоб життя дітей було щасливим, безтурботним. Кожна мати прагне, щоб діти виросли порядними людьми, відданими Батьківщині, люблячими людей, шанобливими до пpиpоди. Саме у цьому щастя дітей. Любов матері вся з тривог, сподівань і безоглядного жертвування собою. До матері на пораду йдемо ми малими та дорослими. Мати ніколи не злукавить. Мати ніколи не скривдить і завжди захистить. Та й у далеку дорогу нас проводжає мати, благословляючи на щастя, на долю.

Кожен із нас почуває себе молодим і всесильним доти, доки жива мати. Ніколи не зраджуйте своїм матерям, які навчили нас творити добро на землі. І пам’ятайте: матері вічно живі, бо вони продовжуються у своїх дітях.

Учні 9-А класу А.Коршевнюк, Д.Рудзький, Ю.Рощевая, А.Жеребчук, І.Мамчук, Є.Ординська,
О.С. Бенедюк, учитель української мови
і літератури, член первинної профспілкової організації ЗОШ № 5.