Додому НОВИНИ Бізнес У СТОВ “Урожай” сільське господарство стало невід’ємною частиною життя

У СТОВ “Урожай” сільське господарство стало невід’ємною частиною життя

1799
ПОДІЛИТИСЬ
IMG_6820_1
Директор СТОВ “Урожай” Віктор Андрійович Олянюк.

У листопаді працівники сільського господарства України святкуватимуть професійне свято. Наші земляки зі СТОВ “Урожай” до них приєднаються, адже ці люди ось уже майже 20 років працюють у галузі сільського господарства.

Спеціалізується господарство на вирощуванні насінників багаторічних та однорічних трав. Директор СТОВ “Урожай” Віктор Олянюк розповів: своїми працівниками задоволений. Над ними, переконує, не потрібно стояти, адже люди хочуть і вміють працювати на землі. Колектив, а це майже сто людей, переважно складає молодь. Приємно те, зазначив Віктор Андрійович, що деякі з них повернулися із заробітків щоб працювати в селі. Усі хоч працюють і сезонно, але мають офіційну гідну заробітну плату та повний соцпакет.

Серед працівників Юрій Галайчук та Олександр Бондаренко повернулися з АТО. Цих чоловіків надзвичайно люблять та поважають у колективі. Цінують тут і головного агронома Василя Луцюка, який працює у Скаківці уже 5 років та робить усе для того, щоб господарство мало врожай. Дорожать у СТОВ “Урожай” і молодим фахівцем з Бердичева. Василь Магда працює тут головним інженером, а керівництво цінує його перш за все за те, що той відповідально ставиться до своєї роботи.

IMG_6824_1
Головний інженер господарства Василь Магда (в центрі) з механізаторами Юрієм Лісовим та Володимиром Гортовлюком.

Чоловіча частина колективу освоїла нову імпортну техніку, без якої директор не уявляє роботи господарства. За плідну і віддану роботу Віктор Олянюк вдячний Ігорю Сорокіну, Миколі Решетнику, Андрію Гончаруку, Володі Гортовлюку, Петру Козлову, Віктору Безверхому.

Із гордістю говорить директор СТОВ “Урожай” про жіночу частину свого колективу. Бухгалтерія, догляд за тваринами, порядок, – усе під силу вмілим працівницям Тетяні Мацюк, Ірині Подзюрей, Юлі Цибульській.

Та якби не підтримка ізраїльського спонсора, розповідає директор господарства, вижити було б важко. Адже цінова політика неодмінно впливає на кропітку роботу аграрія. Ціни на все ростуть, а вартість продукції СТОВ практично незмінна. Щоб мати хоч якийсь прибуток, потрібно, аби врожаї були по 6 тон з гектара, а не 4 як є, вважає директор господарства.

Цьогорічна посуха не могла не відобразитися на врожайності. Але зернових цьогоріч зібрали по 65 центнерів з гектара. Технічні же культури через дефіцит вологи порадувати не змогли. Усі роботи працівники СТОВ “Урожай” проводять на орендованих землях Бердичівщини та Володарськ-Волинського району з дотриманням сівозміни.

Є у СТОВ “Урожай” і 206 корів, які зараз щоденно дають приблизно 400 літрів молока. У подальшому тут планують збільшити кількість молочної худоби. Сподіваються і на те, що молоко збільшиться у ціні, адже у магазинах воно коштує у рази більше.

На наступний рік Віктор Олянюк запланував спробувати вирощувати на 20-40 гектарах нут та рицину. А поки його працівники уже посіяли 1000 гектарів зернових та доглядають за багаторічними травами.

В Україні, каже, подібних їхньому господарств не так вже й багато. Тому, вважає, потрібно розвиватися і націлюватися не лише на внутрішній, а й на зовнішній ринок. До чого й крокуватиму у подальшому.

З нагоди Дня працівників сільського господарства України директор СТОВ “Урожай” Віктор Олянюк висловлює своїм працівникам подяку за наполегливу працю та вміле господарювання.

Софія Яремчук.

IMG_6813_1
Очистка трав і підготовка до реалізації працівниками току. Артур Копитко, Микола Яворенко, Володимир Казмірчук.