Додому НОВИНИ Влада і громада «Хочеш перевірити людину – наділи її владою»

«Хочеш перевірити людину – наділи її владою»

692
ПОДІЛИТИСЬ

Ці слова Тома Пітерса, американського письменника та бізнес-гуру, стосуються людей, які витримавши всілякі випробування і пройшовши «вогонь, воду та мідні труби», на жаль, не витримали випробування мідними трубами. Зокрема, славою, високими посадами, почестями і т.п. Це стосується президентів, прем’єрів, керівників різних рангів, великих начальників і малих.

І це зрозуміло: людина звикає до приємних слів, забуваючи, що вони великою мірою говоряться не їй, а посаді, яку вона займає. І тоді з’являються пиха, барські звички, віра у власну непогрішимість, нетерпимість до чужої думки. Люди починають жити у так званій, як кажуть політологи, «теплій ванні», яку влаштовують підлеглі.
У природі існують так звані прилипали. Це маленькі рибки, які живуть на тілі акули і живляться залишками її здобичі. Є й люди, які говорячи начальству лише те, що тому хочеться чути, живуть у пошані. Хоча ті, хто створив п’єдестал для свого кумира, першими і відвертаються від нього, коли той падає з висоти.

Давня мудрість говорить: «В медові втопилося більше мух, ніж в оцті». А це означає, що єлей, лицемірство, похвальба більше погубили людей, ніж відверте, не завжди приємне слово критики.

Це стосується також і людей, які розбагатіли, зробили гарну службову, виробничу чи бізнесову кар’єру, стали з часом вже «не бачити» тих, хто підставив їм плече в найтяжчі хвилини, давав слушні поради, вчив життя. «Вони вже застаріли» – часто кажуть вони.

Так, ваші колишні наставники може вже й застаріли, але саме вони свого часу вивели вас, нині мудрих, як малих дітей за руку на дорогу успіху. І тому потребують елементарної поваги.

Для чого все це я розповідаю? Тому що в житті не раз зустрічав керівників, господарників, які вважали, що будуть на престолі вічно. А зійшовши з нього, скаржились: «От якби нам хтось своєчасно вказав на наші упущення, то цього б не сталося».

Так ось і кажу: і кожен з нас впізнає себе, бо всі ми небезгрішні.

Володимир КРАВЧЕНКО.