Додому НОВИНИ Бізнес Центр “Айболить”: з любов’ю до тварин

Центр “Айболить”: з любов’ю до тварин

1012
ПОДІЛИТИСЬ

Бердичів має низку власних брендів, які роблять його відомим на весь світ. Це і єврейська громада, і Оноре де Бальзак з Евеліною Ганською, і кляштор Босих кармелітів. Але все це – з часів минулих, його історія. А як щодо сьогодення? Які бренди створюють обличчя міста сьогодні? Хтось згадає про школу Лонського, хтось вкаже на бокс. Але для багатьох бердичівлян всього два слова – Орлюк та «Айболить» – давно перетворились на справжній бренд, який тісно пов’язують із сучасним Бердичевом.

Головний лікар Центру ветеринарної медицини “Айболить” Сегій Орлюк.

Із Сергієм Орлюком ми зустрілись у його Центрі ветеринарної медицини «Айболить», який розмістився на вулиці Шкіряників. Двоповерховий Центр, зведений півтора десятиліття тому на місці однієї з напіврозвалених будівель колишнього шкіроб’єднання, нині виблискує чистотою та впорядкованістю.

– А як інакше? – відповів Сергій Валерійович, – чи ти лікуєш людей, чи тварин – вимоги щодо санітарії однакові для всіх. А з тваринами ще й важче, адже вони не можуть поскаржитись, розповісти, де їм болить. Тому будь-яке захворювання лікар-ветеринар визначає за симптомами, зовнішнім виглядом тварини, лабораторними дослідженнями, та, головне, задіюючи весь свій практичний досвід.

Ветеринарну допомогу надає Ліза ПРОФАТЕЛЮК, практикантка з Тульчинського коледжу ветмедицини.

Тут варто згадати, з чого розпочиналась діяльність Сергія Орлюка, як ветеринара. Це сьогодні в місті діє мережа спеціалізованих аптек, а Центр ветеринарної медицини фахівці визнали одним із кращих на Житомирщині. Та всього два десятиліття тому Сергій Валерійович розпочинав власну справу з… велосипеда! Так-так, саме на двоколісному, завантажуючи велику дорожню сумку ліками та інструментом, молодий ветеринар об’їжджав замовників, серце яких боліло за здоров’я сімейного улюбленця.

– Сумка згодилась та, з якою свого часу їздив на змагання. Так, тривалий час я займався боксом у відомого бердичівського тренера Олега Сікорського. Тренування, травми, змагання та здобутки – всього випало мені вдосталь. Але настав час вирішувати – йти у спорті далі, чи торувати інший шлях у житті. Переважило друге, тому дитяче захоплення втілив у професію – став ветеринаром, закінчивши відповідний факультет київського Національного аграрного університету. Попервах довелось влаштувати ветлікарню практично вдома. Що довелося пережити моїм батькам, і не розповісти: у звичайній квартирі дев’ятиповерхівки і котів із собаками лікував, і утримував хворих тварин після операцій, і вів консультативний прийом.

З часом успішно діючі в місті ветаптеки та накопичений досвід дозволили здійснити наступний крок – розпочати будівництво повноцінної ветеринарної лікарні. Місце обрали неподалік від батьківської оселі – на оголошеному банкрутом шкіроб’єднанні якраз розпродавали будівлі. Одну з них і обрали під клініку.

– Легше, мабуть, було б побудувати все з нуля, – розповідає Сергій Орлюк. – До того, що даху практично не було, довелось і стіни не ремонтувати, а відбудовувати. Та крок за кроком, от і маємо сучасний, обладнаний необхідною технікою та вольєрами Центр.

На сьогодні бердичівський Центр «Айболить» відомий далеко за межами не те що міста, а й Житомирщини. Тут працює п’ять ветеринарів вищої кваліфікації, професіоналів своєї справи. Їх майстерність, помножена на можливості сучасної ветеринарної медицини, дозволяють творити справжні чудеса. І вдячність господарів сімейних улюбленців – це та винагорода, яка зігріває душу.

– На сьогодні в «Айболиті» ми реалізували повний цикл у ветеринарії – від продажу ліків до профілактики та лікування, а також утримання тварин, у тому числі й безпритульних, – каже Сергій Орлюк. – Саме останні – це головний біль нашого міста, проблема, яку за нинішньої ситуації вирішити важко. Але цілком реально! Я прибічник ідеї не лише стерилізації безпритульних котів та собак (а це тут здійснюють безкоштовно – прим. «ЗБ»). Відлов таких тварин в умовах міста має бути практично одномоментним, з подальшим утриманням у спеціалізованих місцях. Повернення таких тварин на вулиці міста можливе лише за умови, якщо з’явиться конкретна людина, яка нестиме відповідальність за подальше життя тварини.

Чи буде ця ідея повноцінно втілена у життя, покаже час. Але це поки єдиний реальний цивілізований шлях, який позбавить місто від проблеми безпритульних тварин.

Лікарі та практиканти Центру «Айболить».

Центр «Айболить» став не лише лікувальним закладом. На його базі оволодівають практичними навичками студенти – майбутні ветеринари. Для них на другому поверсі створили всі умови для проживання на час практики. Сергій Орлюк став першим та поки єдиним фахівцем із приватної сфери, який є Головою комісії на фахових держіспитах в університеті. Також очолює асоціацію ветеринарних лікарів Житомирської області.

Сергій ОРЛЮК з вдячними клієнтами.

На запитання, що нового пропонує сьогодні Центр для бердичівлян та жителів округи, Сергій Орлюк повідомив:

– Нещодавно ми започаткували послугу з переливання собакам крові. Ця іноді вкрай необхідна процедура вже врятувала не одне життя. Маємо в Центрі два повноцінних донори, в Україні цю процедуру ще мало хто здійснює.

Щодня через «Айболить» проходить до трьох десятків тварин, яким надають ту чи іншу допомогу. Навіть під час наших відвідин Центру тут проводили дві операції, на обстеження очікували декілька тварин. Ми поглянули на двох лелек, які утримують на території Центру, ознайомились із умовами утримання собак, яструбів, сов, папуг.

Про депутатську діяльність Сергія Орлюка ми вели окрему розмову. Що йому вдалось здійснити за каденцію депутата обласної ради (а її робота, як відомо, йде до свого завершення), а що залишилось не реалізованим – декількома абзацами не розповісти. Та й цілої газетної сторінки буде замало, адже проблем, які накопичились в області, в місті та й на Бердичівщині в цілому, вистачить ще не на одну депутатську каденцію. А можливо й мерську?

– Чому б і ні? Сьогодні місто подібне хворій людині, його необхідно лікувати. І шляхи здійснення такої терапії я бачу.

Входячи до фракції «Батьківщина», Сергій Орлюк працює в комісії з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та у справах ветеранів.

– Сьогодні в Бердичеві на часі розвиток спортивної галузі. Місту вкрай необхідно мати власний великий спортзал, в якому займатимуться наші діти. Відкритий нещодавно спортивний ліцей має поки лише чотири спеціалізації. У планах – розширити спектр дисциплін. Тому спільно з іншими депутатами працюємо у цьому напрямі.

Наша подорож Центром добігла кінця. Тож хочемо побажати бердичівським ветеринарам успіхів у роботі! А головне – вдячності від вилікуваних тварин та їх задоволених господарів!

Репортаж підготували
Анатолій ГОРОБЧУК та Віталій БЕЗПАЛЬКО.