Додому НОВИНИ Бізнес Часу залишилось обмаль для впровадження операторами ринку системи НАССР

Часу залишилось обмаль для впровадження операторами ринку системи НАССР

582
ПОДІЛИТИСЬ

В рамках адаптації законодавства України у сфері санітарних та фітосанітарних заходів до вимог Європейського Союзу продовжується робота щодо реформування системи державного контролю та нагляду безпечності харчових продуктів.

Уже понад рік як набрав чинності Закон України 22.07.2014 № 1602-VII “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” (далі – Закон України), а саме: з 20 вересня 2015 року.

Реалізація положень зазначеного Закону України забезпечило встановлення прозорого механізму надання державних гарантій безпечності та якості харчових продуктів, а також запровадження державного контролю в сфері санітарних та фітосанітарних заходів “від лану – до столу” згідно з вимогами європейського законодавства.

Статтею 21 Закону України встановлено вимоги щодо застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках.

З метою поступового переходу виробниками на використання процедур НАССР, Законом України визначено перехідний період щодо їх впровадження Законом України, зокрема для:

потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), – через три роки з дня, наступного за днем опублікування цього Закону, який закінчується 20.09.2017 року;

потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), – через чотири роки з дня, наступного за днем опублікування цього Закону тобто перехідний період закінчується 20.09.2018 року;

малих потужностей – через п’ять років з дня, наступного за днем опублікування цього Закону тобто перехідний період закінчується 20.09.2019 року).

Перехідні періоди, дають можливість операторам ринку переорієнтуватись на нові вимоги та, якщо це необхідно, привести виробництво харчових продуктів у відповідність до положень нового Закону.

Для своєчасного виконання даної вимоги Мінагрополітики підготовлено наказ від 01.10.2012 № 590 “Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)” (далі – Вимоги), зареєстрований в Міністерстві юстиції України 09.10.2012 за № 1704/22016 (із змінами). Проте, сертифікація постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, НЕ Є ОБОВ’ЯЗКОВОЮ.

Разом з цим, перевірка дотримання Вимог буде проводитися після затвердження форми акта, складеного за результатами державного аудиту щодо додержання операторами ринку вимог законодавства стосовно постійно діючих процедур, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках.

Держпродспоживслужби звертає УВАГУ виробників харчових продуктів, що з 20 вересня 2017 року можуть бути запровадженні перевірки щодо дотримання статей 20 та 21 Закону України, а у разі встановлення їх невиконання – будуть застосовуватися санкції відповідно пункту 4 частини першої статті 64 Закону України (невиконання операторами ринку обов’язку щодо впровадження системи НАССР).

Інформація з офіційного сайту
Державної служби України з питань
безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.