Додому НОВИНИ Влада і громада Чиновнику, ігноруєш населення – плати штраф!

Чиновнику, ігноруєш населення – плати штраф!

750
ПОДІЛИТИСЬ

Робота народного обранця з населенням, зокрема зверненнями громадян, – одне з найвідповідальніших завдань депутата та його помічників. Проте щире бажання допомогти і вирішити людські проблеми часто наштовхується на спротив місцевої влади. Особливо, коли чиновники десятиліттями займають свої посади і відчувають себе мало не божествами, які мають право вершити людські долі.

Чому так? Чому жителі не лише Бердичева після неодноразових звернень до місцевої влади змушені шукати підтримки у народного депутата? Так, оббивши пороги чиновників і зрозумівши, що результати відсутні, людина шукає справедливості далі. Захистити свої права вона просить народного депутата, який користується законними інструментами впливу на місцевих чиновників: надсилає депутатські запити і звернення. У цивілізованому світі місцеві посадовці добре усвідомлюють, що вони – державні менеджери, яких найняли громадяни, і саме ці громадяни платять їм зарплату власними податками. Це розуміння змушує владу працювати для населення, співпрацювати з народними депутатами, допомагати бізнесмену, вчителю, вихователю, будівельнику чи фермеру – усім без винятку. На жаль, у нас відбувається дещо інакше: місцева влада чомусь ігнорує не лише громадян, а й народного депутата, надаючи формальні відписки, а то й зовсім відмовчуючись.

Лише за перші три місяці 2020 року до депутата Богдана Кицака надійшло близько ста звернення від громадян. Основні проблеми: земельні, фінансові, житлові, які вирішують на місцевому рівні та потребують співпраці депутата з чиновниками через депутатські звернення. Ми розуміємо, що окремі з них, як то кошти на дороговартісне лікування, земельні спори та питання забезпечення житлом важко вирішити на місцевому рівні, а то й взагалі лише через суд. Але це не означає, що депутат повинен отримувати формальну відписку.

Чому чиновники дозволяють собі таке? Бо знають, що їм нічого не загрожує, максимум – штраф аж від 170 до 340 грн. Безперечно, така безкарність призводить до зверхнього ставлення посадовців до населення, до народного депутата та й навіть до членів Рахункової палати, які контролюють використання бюджетних коштів.

Що ж робити? Невже схилити голову і скоритися? Звісно, ні! Саме тому 13 травня наш народний обранець Богдан Кицак підтримав законопроєкт №3354, який передбачає фінансову відповідальність недобросовісних чиновників перед суспільством.

До 8500 гривень – саме такий штраф чекає на посадовців, які ігноруватимуть звернення та запити народних депутатів і членів Рахункової палати. Завдяки законопроєктові № 3354, можливо, нарешті вдасться перебороти бездіяльність чиновників, адже саме депутатський запит допомагає швидко реагувати та вирішувати проблеми громадян. Проте якщо посадовець ігнорує запит або надсилає формальні відписки, як було раніше, не надає необхідної інформації, не звітує перед Рахунковою палатою, тоді ані депутат, ані члени Рахункової палати не можуть ефективно виконувати свої функції.

Звісно, залякувати цим законом посадовців – це не мета парламенту загалом чи депутата Кицака зокрема. Їхня мета – домогтися, щоб місцеві чиновники хоча б принаймні поважали закон, який єдиний для всіх. Влада будь-якого рівня повинна бути прозорою і підзвітною населенню, а не кастою недоторканих, які не звітують ні перед ким і можуть собі дозволити ігнорувати всіх.

Прес-служба народного депутата України.