Додому НОВИНИ Влада і громада Що краще для українського села?

Що краще для українського села?

549
ПОДІЛИТИСЬ

Шановні мешканці Бердичівського району! Дорогі земляки!

Зараз йде активне обговорення в усіх селах і селищі процесу децентралізації. Стоїть основне питання – яку вибрати форму подальшого господарювання, яка б була ефективною та дієздатною.

Є дві пропозиції. Перша – створити єдину, об’єднану територіальну громаду в складі всіх населених пунктів району. І друга – створення, приблизно, чотирьох окремих територіальних громад.

На мою думку, децентралізація, в першу чергу, спрямована на зменшення управлінського апарату.

Якщо ж будуть створені 4 громади, в складі кожної з них буде по 7-8 сіл, то це тільки збільшить кількість чиновників. Це по 7-8 старост зі своїм апаратом у кожній окремій громаді. Крім того, буде також 4 голови цих територіальних об’єднань, які керуватимуть ними та старостами. І, напевно ж, буде ще й загальнорайонний голова над цими чотирма громадами та їх головами. А якщо приплюсувати сюди апарат райдержадміністрації чи префектури, як це планується зробити, то штат чиновників тільки збільшиться.

Я ж вважаю, що доцільніше було б створити єдину об’єднану територіальну громаду району, що дійсно дасть змогу зменшити кількість управлінців, зокрема, посади чотирьох голів громад та урівняє можливості всіх населених пунктів, бо не секрет, що серед них є спроможні, де працює бізнес, а є й такі, що без допомоги не виживуть. Чи правильним буде кинути їх напризволяще?

Потрібно добре подумати. Адже гіркий досвід об’єднання колгоспів в нас є, внаслідок чого з’явились так звані “неперспективні” села і було втрачено багато часу на їх розвиток.

Звичайно, передбачити, що краще і як зробити краще, ніхто не в змозі, і навіть, ініціатори децентралізації в Києві. Не знаю цього і я. Але висловлюючи свої особисті думки, сподіваюсь вислухати й інші, бо мета у нас всіх одна – дати можливість українському селу зажити повноцінним, заможним життям.

З повагою, колишній голова колгоспу
“Гігант” с. Старий Солотвин О.В. Дмитренко.