Додому НОВИНИ Що треба знати про Африканську чуму свиней?

    Що треба знати про Африканську чуму свиней?

    471
    ПОДІЛИТИСЬ

    Африканська чума свиней – одна із найбільш небезпечних хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю, значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацією профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення хвороби та торговельними обмеженнями.

    Вірус Африканської чуми свиней не становить небезпеки для людини та надзвичайно небезпечний для свиней оскільки специфічних препаратів для профілактики та лікування не існує! Смертність тварин при Африканській чумі свиней складає – 100 %.

    За результатами оперативної інформації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів протягом 2018 року в Україні було зареєстровано 140 випадків захворювання свиней на Африканську чуму, з них 96 випадків – в домашніх господарствах. Випадки захворювання на Африканську чуму свиней в 2018 році зареєстровано майже у всіх областях України.

    04.12.2018 р. у нашому місті зареєстровано випадок захворювання свиней на африканську чуму у домашньому господарстві. В господарстві утримувались дві свині, які внаслідок захворювання загинули. З 05.12.2018 року, на території Бердичева та частині Бердичівського району запроваджено карантин. Під час карантину заборонена торгівля на ринках живими свиньми та продуктами їхнього забою, не залежно від місця забою, крім отриманих на забійних та переробних підприємствах, які мають відповідний експлуатаційний дозвіл, за наявності супровідних ветеринарних документів. Проведення виставок, ярмарків, базарів та інших заходів, пов’язаних з переміщенням та скупченням тварин.

    В який спосіб Африканська чума свиней може потрапити до Вашого господарства?

    Статистичні дані свідчать про те, що в абсолютній більшості випадків первинні заноси Африканської чуми свиней відбувалися через заражену продукцію свинарства, яку згодовували свиням (харчові відходи з харчоблоків їдалень), а також термічно необроблені рослині корми. Вторинні спалахи були найчастіше пов’язані з використанням зараженого транспорту, прямими контактами свиней з різних господарств чи візитами працівників із заражених ферм.

    Власникам потрібно усвідомлювати, що заходи з біобезпеки у свиногосподарствах мають на меті не лише захист власного поголів’я, а й попередження витоку патогенів з ураженої ферми (у випадку спалаху будь-якої хвороби) і запобігання створенню в такий спосіб біологічної загрози для інших господарств.

    Абсолютно виключеними мають бути:

    1. Згодовування корму, який містить (або може містити) навіть у мізерних кількостях термічно необроблені субпродукти від диких, або домашніх свиней, незалежно від Вашої впевненості щодо їх безпечності.
    2. Згодовування корму (чи використання підстилки), які завозяться в господарство і можуть бути контаміновані секретами та екскрементами хворих тварин (домашніх чи диких) безпосередньо з полів (кукурудза на корм, зелена маса, солома тощо), або з ферм, незалежно від того виявлялися там випадки Африканської чуми свиней чи ні.
    3. Введення в господарство поголів’я яке походить з територій, розташованих в регіонах де мали місце спалахи Африканської чуми свиней, а з решти території країни без відповідної документації та профілактичного карантинування.
    4. Використання транспорту, інвентарю, відвідування господарства особами, які могли перебувати у контакті з хворими (загиблими) домашніми чи дикими свинями, або відвідували заражене господарство чи місця можливого перебування хворих (загиблих) диких свиней (в лісі під час полювання, збирання грибів, ягід, горіхів тощо, або на полях зернових чи кукурудзи тощо).

    Заходи, що сприятимуть підвищенню рівня біобезпеки Вашого господарства:

    1. Згодовувати свиням лише термічно оброблений корм. Але навіть за умови термічної обробки виключити потрапляння в господарство і згодовування помиїв, харчових відходів і інших потенційно небезпечних джерел вірусу.
    2. Не купувати живих свиней, корми та сировину в областях де зафіксовані випадки захворювання на Африканську чуму свиней, утримуватись від закупівель свиней і корму сумнівного походження без відповідних документів та сертифікатів.
    3. Відмовитися від поїздок в регіони та країни, де підтверджено наявність збудника АЧС (перш за все виключити офіційно оголошені карантинні зони), або існує високий ризик його поширення.
    4. Для проведення робіт в приміщеннях, де утримуються тварини, необхідно використовувати змінні одяг та взуття, які не слід використовувати за межами даних приміщень.
    5. Територію господарства та приміщення де утримуються тварини тримати в чистоті і за можливості проводити регулярну дезінфекцію. Вживати заходів щодо знезараження гною, гноївки тощо.

    За довідками із питань щодо виявлення хворих тварин або їх загибелі звертатись до Бердичівської районної державної лікарні ветеринарної медицини за телефоном 3-13-89.

    Бердичівське районне управління
    Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.