Додому НОВИНИ Влада і громада Якою має бути майбутня пенсія – вирішувати Вам.

Якою має бути майбутня пенсія – вирішувати Вам.

526
ПОДІЛИТИСЬ

Про пенсію необхідно замислюватися на старість? Ні, це питання сьогодення.
Які ж складові показники впливають на розмір пенсії? Це:
– стаж,
– розмір заробітної плати,
– розмір середньої заробітної плати в Україні.

Стаж
Пенсія призначається за наявності для чоловіків – 35 років, для жінок – 30 років страхового стажу (мінімальний 15 років). Стаж за період роботи до 1 січня 2004 року для призначення пенсії визначається за даними трудової книжки. Трудова книжка є документом, який підтверджує те, чи працює особа, чи ні. За відсутності трудової книжки, а також у випадках, коли в трудовій книжці відсутні необхідні записи або містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу приймаються довідки, виписки із наказів, особові рахунки і відомості на видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові, трудові договори та акти виконаних робіт та інші документи , які містять відомості про періоди роботи.
За періоди роботи з 1 січня 2004 року дані про стаж та заробіток містяться у базі даних реєстру застрахованих осіб відділу персоніфікованого обліку управління Пенсійного фонду. До стажу зараховуються періоди, за які сплачено внески до Пенсійного фонду в повному обсязі . Несплата внесків або їх сплата у неповному обсязі відповідно зменшує стаж, оскільки в такому випадку період, за який не сплачено страхові внески або сплачено не в повному обсязі, не входить до страхового стажу.

Зарплата.
Саме зарплата є основною складовою. Для обрахунку розміру пенсії береться заробіток, починаючи з 1 липня 2000 року. Показники зарплати за кожен місяць, починаючи з липня 2000 року і до моменту виходу на пенсію, становитимуть основу індивідуального коефіцієнту зарплати. Обраховується він за кожен місяць як співвідношення (ділення) Вашої заробітної плати за цей місяць до середньої зарплати по Україні за цей же місяць ( середня заробітна плата працівників, зайнятих у галузях економіки України, визначена відповідно до постанови правління Пенсійного фонду України від 01.02.2008 року № 4-4 “Про затвердження Порядку визначення показників середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до ЗУ “Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування” враховується для обчислення пенсії”. За червень 2015 року цей показник становить 3991.14 грн. І так за кожен місяць з липня 2000 року до місяця виходу на пенсію. Підсумок усіх цих коефіцієнтів і дасть у результаті індивідуальний коефіцієнт зарплати. Чим вища зарплата, тим вищий коефіцієнт.

Особам, які оформлятимуть пенсію до 1 січня 2016 року, можна подати дані про заробітну плату за будь-яких 5 років підряд помісячно до 01.07.2000 року.
Таким чином гарантом Вашої пенсії є:
– розмір заробітної плати;
– її повне легальне відображення;
– сплата роботодавцем страхових внесків (єдиного соціального внеску) за працівника у повному обсязі.

Якою має бути майбутня пенсія – вирішувати Вам!

І.Варельджан, головний спеціаліст
сектору персоналу та організаційно-інформаційної роботи.