Додому НОВИНИ Бізнес Якісне молоко – якісна продукція

Якісне молоко – якісна продукція

1671
ПОДІЛИТИСЬ

Чимало читачів наших газети, особливо спеціалістів цієї галузі, з цікавістю слідкують за публікаціями про розвиток тваринництва у районі. Але при цьому у них виникає запитання: а чи відповідає вироблена продукція високим критеріям споживчої якості? З цим питанням ми звернулись до керівника ПП “Слободище” Олега Шевчука.

– Олегу Антоновичу, нам відомо, що Вам вперше у районі вдалося реалізувати замкнутий цикл виробництва молочних продуктів: виробництво якісної сировини – переробка – реалізація готової продукції вроздріб. Розкажіть, як нині розвивається ця справа?

– Дійсно, для України замкнутий цикл виробництва є нетиповою справою. В Європі це є досить поширеною практикою і називається крафтовим виробництвом. Ми звикли до того, що молочні продукти виробляються на великих підприємствах. Якось я запитав у директора одного з відомих молокозаводів, чи вживає він сам продукцію заводу, який очолює. Він визнав, що не вживає. І це не дивно, адже йому добре відомо, якої якості сировина надходить на завод, які складові використовуються для виготовлення молочних продуктів для того, щоб покращити економічний стан заводу.

Я ж можу відповідально сказати, що і я особисто, і працівники ферми, і працівники нашого міні-молокозаводу з задоволенням споживаємо продукцію, яку виготовляємо. Адже знаємо, що сировина, з якої вона виготовлена, є абсолютно натуральною.

У плані економіки ми поки що не отримуємо великих прибутків, оскільки по суті реалізовуємо продукцію преміальної якості за ціною звичайних молочних продуктів. Але ми робимо важливу і корисну справу для людей, тому я отримую велике задоволення від цієї роботи.

Наше підприємство стабільно розвивається: ми збільшуємо поголів’я корів, нарощуємо об’єми виробництва та реалізації продукції. Наприкінці січня мали щоденний надій на корову на рівні 27 літрів у переводі на базисний жир. У планах – вийти у лютому на 30 літрів від корови та втримувати цей показник до кінця року.

– Де можна придбати Вашу продукцію?

– Нині діють дві точки фірмової торгівлі у Житомирі та готується відкриття ще двох. Також плануємо відкрити аналогічний магазин у Бердичеві. Нагадаю, що вищевказана продукція виготовляється на міні-молокозаводі у селі Мирославка та продається під торговою маркою “Рідне село” у кіосках, що розташовані у парку Гагаріна та на Червоній горі, також у багатьох торгових точках “Цар-Хліб”.

Зараз існує надзвичайно багато сучасних розробок у галузі тваринництва і рослинництва. У своїй роботі ми намагаємось їх максимально використовувати, але не забуваємо і досвід попередніх поколінь. І в цьому плані хочу подякувати відомим і успішним у минулому керівникам сільськогосподарських підприємств, які допомагають своїми порадами і моральною підтримкою. Користуючись нагодою, хочу привітати з днем народження Миколу Степановича Дупляка, який 15 січня відзначив своє 79-річчя, та Олексія Уляновича Ставінського, якому 31 січня виповнилось 92 роки. Бажаю іменинникам здоров’я та багато років активного життя.

– Яка ваша думка, як аграрія, щодо створення ринку землі та суспільно-політичного життя в країні?

– Це досить непрості питання. Давайте про це поговоримо в наступних номерах газети.

– Дякую за розмову.

Володимир Кравченко.