Додому НОВИНИ Влада і громада Як встановити факт народження чи смерті на окупованій території?

Як встановити факт народження чи смерті на окупованій території?

472
ПОДІЛИТИСЬ

Оформлення різних важливих документів для мешканців тимчасово окупованих територій України, як і тих, хто там проживає нині, так і внутрішньо переміщені особи, досі є проблемою. Серед них, наприклад, реєстрація народження або смерті. Адже ті “документи”, які видають на окупованій території, не мають юридичної сили та не визнаються на території України.

Як підтвердити факт народження чи смерті на тимчасово окупованій території України? Консультацію з цього питання надали спеціалісти Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, в рамках проекту “Я маю право!”.

Відповідно змінам до Цивільного процесуального кодексу України, внесеними Законом № 990-VIII “Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України”, які набули чинності з 24 лютого 2016 у будь-якому суді на території, підконтрольній українській владі, жителі тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму в найкоротші терміни зможуть підтвердити факт народження або смерті на тимчасово окупованій території України.

Зараз заяву про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території можуть подати батьки, родичі, інші законні представники дитини до будь-якого суду за межами тимчасово окупованої території України незалежно від місця проживання заявника.

Заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України.

Суди зобов’язані прийняти рішення по зазначеним заявам в пріоритетному, першочерговому порядку, що означає розгляд такої заяви відразу після передання її у провадження конкретного судді.

У рішенні про встановлення факту народження особи на окупованій території, зокрема, мають зазначатися дані про дату і місце народження дитини, її стать, а також відомості про батьків.

Копія такого судового рішення невідкладно видаватиметься заявнику або, за його відсутності, суд надсилатиме її до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації народження або смерті.

Рішення суду про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України мають виконувати негайно.